Elhagyták a Perzsa-öböl közvetlen térségét és Teherán felé indultak a korábban őrizetbe vett brit tengerészek, de londoni közlés szerint nem térhettek vissza egyenesen iraki állomáshelyükre.

Az al-Alám arab nyelvű iráni televízió adott erről hírt a katonák kiszabadulásáról csütörtökön. A brit haditengerészet embereit az iráni hatóságok őrizetbe vettek nemrég az ország területi vizeinek megsértéséért. Négynapi diplomáciai alkudozás után szabadult ki csütörtökön az iráni forradalmi gárdisták őrizetéből az a nyolc brit katona, akiket az Irakot és Iránt elválasztó Satt-el-Arab folyón vettek őrizetbe a hét elején, határsértés címén, de a katonák londoni közlés szerint nem térhettek vissza egyenesen iraki állomáshelyükre.Jack Straw brit külügyminiszter csütörtök délelőtt Londonban közölte, hogy a hat tengerészgyalogost és a két haditengerészt az irániak átadták brit diplomatáknak. A katonák ezután repülőgépen Teheránba utaztak, miután Irán, amely élesen ellenzi Irak megszállását, ahhoz nem volt hajlandó hozzájárulni, hogy a britek a Satt-el-Arabon keresztül egyenesen visszatérjenek Irakba.A katonák késő délelőtt meg is érkeztek az iráni fővárosba. Straw csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, hogy a nyolc katona "egyelőre" a teheráni brit nagykövetségen nyer elhelyezést, a külügyminiszter azonban nem tett utalást arra, hogy onnan mikor távozhatnak.Arra a kérdésre, hogy mi lett a brit tengerészek felszerelésével, köztük fegyverzetükkel és a lefoglalt három naszáddal, Straw azt mondta, hogy ezeket az iráni fél nem szolgáltatta vissza. Szavai szerint "ez igényel még valamelyes további egyeztetést".A katonák lefogása komoly diplomáciai feszültséget szított Teherán és a vele egyébként hangsúlyozottan jó viszonyra törekvő London között, főleg azután, hogy a briteket több felvétel tanúsága szerint is időnként bekötött szemmel tartották, sőt egy ízben így masíroztatták fel és alá a Satt-el-Arab partján, londoni megítélés szerint nyilván megaláztatás céljával. Jack Straw azonban csütörtökön megköszönte iráni kollégájának, Kamal Harrazinak az ügyben általa kifejtett erőfeszítéseket, jelezve, hogy brit hivatalos részről nem az iráni kormány akciójának tartják az incidenst.Brit sajtóvélemények szerint a brit katonák elfogásával a keményvonalas irányzat próbált "üzenni" mind a reformista szárnynak, mind az alakuló iraki kormányzatnak, mind Londonnak, egyebek mellett azt, hogy Iránnak meghatározó szerepet kell játszania a térségi politika alakításában a néhány napon belül esedékes iraki hatalomátadás után.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Bikinis és félmeztelen Mikulások kocogtak a belvárosban (fotók)

Bikinis és félmeztelen Mikulások kocogtak a belvárosban (fotók)

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között