A NATO isztambuli csúcsértekezletének megtartása ellen tüntetők a hétfői megnyitó előtt a zavargások megakadályozására kivezényelt rendőrökkel csaptak össze.

A megmozdulás mintegy kétezer részvevője köveket és benzinespalackokat hajigált a rendőrök felé. A rendfenntartó osztagok könnygázt vetettek be a tiltakozó csoportosulás feloszlatására, amikor a tömeg megpróbálta áttörni a karhatalom által felállított útakadályokat, és be akart hatolni abba a negyedbe, amely otthont ad a 26 NATO-tagállam csúcsértekezletének - jelentette az NTV hírtelevízió.Mintegy 26 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak a csúcs biztonságának szavatolása végett a 12 millió lakosú török nagyvárosban. Az ázsiai és az európai oldalt elválasztó Boszporuszt hadihajók és csónakokon járőröző fegyveresek vigyázzák, a NATO-csúcs helyszínének szolgáló kongresszusi központ egy kilométeres környékét vaskorlátokkal zárták le, amelyen csak különleges engedéllyel lehet átjutni, míg az égbolton szinte percenként vadászgépek húznak át.Vasárnap este már megkezdődött az isztambuli NATO-csúcsértekezlet első hivatalos eseménye, a 26 tagállam védelmi minisztereinek - köztük Juhász Ferenc, a magyar tárca vezetőjének – találkozója, hogy előkészítsék a másnapi tanácskozást, s áttekintsenek néhány fontos katonai-biztonságpolitikai kérdéskört. Ezek között szerepel például a terrorizmus elleni küzdelem hatékonyságát javító új NATO-csomagterv megvitatása és az a téma, hogy miként lehetne elérni országaik haderejének nagyobb mozgósíthatóságát, bevethetőségét.George W. Bush amerikai elnök látogatása ellen a török nagyváros ázsiai oldalán, a NATO-csúcs helyszínétől mintegy 10 kilométerre több tízezer tüntető gyűlt össze. A megmozdulás résztvevői olyan jelszavakat kiabáltak, hogy "Jenkik, menjetek haza, ez a mi országunk!" illetve "Amerika, gyilkosok, hagyjátok el a Közel-Keletet!". A résztvevők száma egyes források szerint akár a százezret is elérhette.Sokan közülük trikójuk feliratával mondták el, hogy szerintük a NATO háborús szervezet, amelyet fel kell oszlatni, mások a guantánamói amerikai támaszponton őrzött, terroristagyanúsnak tartott személyek narancssárga színű ruhájában vonultak fel, ezzel is jelezve, hogy igazságtalannak tartják az ottani viszonyokat. A tüntetés több száz rendőr felügyelete alatt, incidensek nélkül zajlott.Az amerikai elnök meglehetősen népszerűtlen Törökországban, mindenekelőtt az iraki megszállás miatt, amelyet a törökök többsége helytelenít. (Bush egyébként, mint azt Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó vasárnap jelezte, nem utazik Irakba a június 30-i hatalomátadás ünnepségére.)Korábban, egy szombati tiltakozó megmozduláson Ankarában összecsapás robbant ki a megmozdulás résztvevői és a rendőrök között, bár Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök már napokkal ezelőtt kérte az ország lakosait, hogy csak békésen, az erre kijelölt helyeken tüntessenek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál