Heves összecsapások robbantak ki hétfő délelőtt Isztambulban a NATO-csúcsértekezlet és George Bush amerikai elnök látogatása ellen tiltakozó tüntetők, illetve a rendőrség között.

A NATO-csúcs jelentősebb döntései (háttér)Az utcai harcokban - amelyek délutánra befejeződtek - 26 rendőr és közel húsz civil megsérült, a rendfenntartó erők több tucat embert őrizetbe vettek. A legnagyobb összecsapásra a török nagyváros európai oldalán, a csúcsértekezletnek otthont adó kongresszusi központtól három kilométerre került sor. A tüntetésen közel kétezer ember vett részt: jóval kevesebben tehát, mint előző nap, a NATO-csúcs és George Bush amerikai elnök látogatása ellen tiltakozó, több tízezres isztambuli tömegmegmozduláson.Ugyanakkor a résztvevők a jelek szerint sokkal radikálisabbak voltak, mint a vasárnapi, békésen vonuló tüntetők: felszedett utcaköveket, valamint benzines palackokat dobáltak a rendőrökre, akik vízágyúk és könnygáz bevetésével, valamint gumibotokkal verték vissza az áttörési kísérletet. A tüntetők kocsikat borogattak fel, tüzeket gyújtottak az utcákon.A tűzszerészek hétfőn több gyanús csomagot robbantottak fel Isztambul különböző városnegyedeiben, attól tartva, hogy pokolgépet rejtenek.Hétfőn a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hívei a Boszporusz egyik hídján megpróbáltak kifeszíteni egy óriási transzparenst, amelyen a NATO atomfegyvereinek felszámolására szólítottak volna fel. A rendőrség közbelépett, s a török hírügynökség szerint 18 Greenpeace-aktivistát letartóztatott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot