Csütörtökön éri el a Szaturnuszt az a valaha épített legbonyolultabb űrhajó, amely a bolygó gyűrűi mellett az égitest körül keringő holdak jégvulkánjait és metántengereit is vizsgálja majd. A több milliárdos űrjáró a hét évig tartó utazás után négy évet tölt a Szaturnusz közelében.Miközben a Szaturnusz gyűrűi közé ereszkedik a Cassini űrhajó, kilövi fő hajtóművét, és így fékezve magát lassan belép a bolygó keringési pályájára. Ezzel megkezdi négy évesre tervezett kutatómisszióját a bolygón és holdjain - írja a New Scientist.

A hárommilliárd dolláros költséggel létrehozott űrhajó döntő órája hétéves utazás után érkezett el. A Cassininek a Szaturnusz gyűrűi közötti nyíláson kell áthatolnia, nagy antennáját pedig pajzsként használja majd az esetlegesen nekiütköző űrkőzetek kivédésére. Ezután 96 perccel bekapcsol a hajtómű, és addig lassítja a 2250 kilométeres óránkénti sebességgel száguldó űrjárművet, míg el nem éri a Szaturnusz relatív sebességét. Ez pont megfelelő ahhoz, hogy a jármű a bolygó elnyújtott pályájára álljon.

Ha valami hiba csúszik a számításokba, az űrhajó elhalad a bolygó mellett és a végtelen világűr felé veszi az irányt. Egy esetleges hiba esetén a folyamatok irányításáért felelős NASA pasadenai hajtómű-laboratóriumában a kutatók tehetetlenek lennének, hiszen a kiadott utasítás egy óra múltán érné el a Szaturnusz felé közeledő űrhajó számítógépeit. Ennek ellenére a tervezők bizakodóak, hiszen a hajtóművet nemrég tesztelték, ráadásul a fő hajtómű mellett egy tartalékkal is ellátták a szerkezetet.

A hajtóművek leállítását követően, amikor a Cassini a leginkább megközelíti a Szaturnuszt, alig húszezer kilométerre száll majd el a bolygó színes felhői felett. A Cassini a tervek szerint körberepüli a planétát, hogy közeli felvételeket készíthessen az azt körülvevő gyűrűkről. Ezalatt más műszerek a bolygó mágneses mezejét vizsgálják, és a Szaturnusz fényeiből áradó rádióhullámok után kutatnak.

A Cassini nem közelíti meg többé ennyire a bolygót, így ezek a mérések nagy jelentőségű adatokkal szolgálhatnak a bolygó gyűrűinek eredetéről és a bolygó struktúrájáról. Ha minden a tervek szerint halad, a Cassini másodszor is áthalad a bolygó körüli gyűrűkön és a föld felé fordítva fő antennáját megkezdi a begyűjtött adatok sugárzását - mondta David Seal, az egyik tervező. Ám a tudós szerint nem ezek lesznek a leglátványosabb felvételek, hiszen a közeli képek a gyűrűk sötét oldalán készülnek majd, és mert a kísérlet legizgalmasabb momentumai csak ezután következnek.

Az űrjármű ugyanis még többször találkozik majd a bolygóval, és emellett a Szaturnusz harmincegy ismert holdja közül tizenhatot is górcső alá vesz. A felfedezésre váró holdak között van a fényes Enceladus, amelyen gyakran kitörő jégvulkánok találhatóak, és a kétarcú Iapetus, amelynek felszínét titokzatos vörös folyadék borítja.

Harminchat órával a bolygóhoz érkezés után a Cassini a hatalmas Titán holdat látogatja meg, iránymutatást adva az emberiségnek, miből is áll valójában az óriási égitest. A Titán felszínét ugyanis egy eddig ismeretlen narancsszínű köd borítja, ám 45 tervezett „expedíciója” alatt a Cassini radart és polarizáló szűrőket is bevet a kutatásban.

A tudósok mindezek mellett remélik, hogy láthatnak jéghegyeket és metántengereket is. Ha minden remény teljesül, akkor 2005 januárjában a Cassini egyik „utasát”, a Huygen szondát ki is teszi a Titánon azért, hogy az mintát vehessen az égitest légköréből, és kis szerencsével fotókat is küldjön a hatalmas hold felszínéről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.