Már szerdán iraki vizsgálóbíró elé állítják Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnököt, a tulajdonképpeni per azonban még hónapokig is várathat magára. Több állam, köztük Izrael is jelezte, kész felvenni a diplomáciai kapcsolatot az országgal.

Az amerikai hadsereg szerdán jogi értelemben átadja az exdiktátort és rezsimjének tizenegy magas rangú vezetőjét az iraki hatóságoknak, de őket továbbra is a többnemzetiségű erők fogják őket őrizni, amíg az iraki hatóságok nem lesznek képesek biztonságos fogva tartásukra - mondta kedden Ijád Allávi miniszterelnök."Iraki bírókból álló különleges törvényszék fog ítélkezni fölöttük. Noha a büntetőeljárás már szerdán elindul, a tulajdonképpeni per még hónapokig nem kezdődik el" - tette hozzá.Az iraki rendőrség növelte jelenlétét a bagdadi utcákon azt követően, hogy a szövetségesek átadták a hatalmat az iraki kormánynak. Rendőröket vezényeltek a fontosabb útkereszteződésekhez, ellenőrzőpontokat létesítettek a városba bevezető főbb útvonalakon.Több állam is jelezte, hogy hajlandó felújítani diplomáciai kapcsolatait Irakkal. Átadta megbízólevelét az iraki államfőnek három, az arab országban csapatokat állomásoztató koalíciós ország - az Egyesült Államok, Ausztrália és Dánia - iraki nagykövete is. Izrael szintén jelezte, hogy kész felújítani diplomáciai kapcsolatait Irakkal, amennyiben arra az iraki nép igényt tart.Közben nem szűnnek az összecsapások és merényletek az országban; három amerikai tengerészgyalogos meghalt, két társuk megsebesült egy amerikai katonai konvoj elleni merényletben, az iraki főváros keleti részén. Az amerikai hadsereg közlése szerint az út szélén elhelyezett pokolgép lépett működésbe a konvoj elhaladásakor.Közel húsz felkelő megtámadott egy rendőrőrsöt Bagdad központi részén. A támadók közül ketten életüket vesztették a közel három órán át tartó tűzharcban.Szabadon engedte egy hete elrabolt, lefejezéssel fenyegetett 3 török túszát az al-Kaida terrorszervezethez köthető iraki csoport. A túszok kiszabadulásáról szóló jelentést a török kormány is megerősítette. Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtévéhez eljuttatott videofelvételen egy álarcos férfi a Dzsamáa at-Tauhíd val-Dzsihád nevében közölte, hogy a "törökországi muzulmánok kedvéért, valamint a George Bush amerikai elnök törökországi látogatása elleni tiltakozások méltánylásáért engedik el török foglyaikat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fegyveres őrökkel kerültek szembe az MTVA-ba bejutott ellenzéki képviselők

Fegyveres őrökkel kerültek szembe az MTVA-ba bejutott ellenzéki képviselők

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat