Lezuhant egy orosz helikopter kedden a nyugat-afrikai Sierra Leonéban; a gép fedélzetén tartózkodó 24 személy - köztük több ENSZ-békefenntartó - életét vesztette.

Az UTair orosz légitársaság által üzemeltetett orosz gyártmányú Mi-8-as helikopter Sierra Leone fővárosából, Freetownból szállt fel, de úticéljához, az ország nyugati részén fekvő Kailahun városba már nem érkezett meg: Yengema körzetében, nehezen megközelíthető, őserdővel borított hegyvidéken lezuhant.A gép fedélzetén tartózkodó 24 személy: a három orosz pilóta, valamint a 21 utas, köztük ENSZ-békefenntartók és -tisztségviselők és más polgári személyek életüket vesztették - közölték az orosz légitársaság, illetve az ENSZ szóvivői.A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert. A légitársaság szóvivője azt állította, hogy Yengema körzetében harci cselekmények folynak, és nem kizárt, hogy ezzel függ össze a baleset.Oroszországban és az ENSZ New York-i székhelyén is bejelentették, hogy vizsgálatot indítottak a tragédia okainak feltárására. Kofi Annan ENSZ-főtitkár részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.Az ENSZ mintegy 11 ezer békefenntartót állomásoztat Sierra Leonéban, akik az 1991-2002-es polgárháborút lezáró békeszerződés tiszteletben tartását felügyelik. A szibériai székhelyű UTair rendszeresen együttműködik az ENSZ-szel, a légitársaság helikopterei Kelet-Timortól kezdve Irakig számos helyen szállították már a világszervezet alkalmazottait és békefenntartóit. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre