Két orosz állampolgárt ítélt életfogytiglani börtönre Zelimhan Jandarbijev szakadár csecsen vezető meggyilkolása miatt szerdán egy katari bíróság, amely szerint az orosz vezetés rendelte meg a merényletet.

A két orosz biztonsági tisztet - Anatolij Belaskovot és Vaszilij Bogacsovot - februárban tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy ők erősítettek pokolgépet Jandarbijev autójának alvázára egy dohai mecsetnél, kioltva a volt csecsen elnök életét, fiát pedig megsebesítve.Jandarbijev 1996-97-ben Csecsenföld de facto függetlensége idején töltötte be az elnöki tisztséget, majd 2000-ben az ismét benyomuló orosz csapatok elől menekült Katarba. Oroszország hiába kérte a kiadását, noha terrorizmusban való részvétellel és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz fűződő kapcsolatokkal vádolta a csecsen lázadók vezetőjét. Elérte viszont felvételét a legveszélyesebb terroristák ENSZ-feketelistájára.Moszkva alaptalannak minősítette ügynökei letartóztatását, tagadva, hogy bármi közük lenne a gyilkossághoz, állítása szerint a két ügynök csupán adatokat gyűjtött a terrorizmusról.A katari hatóságok törvénytelenül vették őrizetbe a két orosz állampolgárt, kutatták át diplomatalakásukat és kínzással kényszerítették ki vallomásaikat - hangsúlyozták a védőügyvédek. A per során a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket.Nem volt köze a Katarban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt két orosz állampolgárnak ahhoz a merénylethez, amelynek során kioltották Jandarbijev szakadár csecsen vezető életét az arab országban - szögezte le a moszkvai külügyminisztérium szerdán.A tárca az Indonéziában tartózkodó Szergej Lavrov külügyminiszter nyilatkozatát idézte az orosz fővárosban. Lavrov nem sokkal a katari ítélet kihirdetése újságíróknak nyilatkozva a két biztonsági tiszt - Anatolij Belaskov és Vaszilij Bogacsov - ártatlanságát hangoztatta.Közölte: az orosz igazságügyi szervek fellebbeznek, és Moszkva mindent megtesz azért, hogy az elítéltek mielőbb kiszabaduljanak és hazatérjenek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték