Ez egy színház, az igazi bűnös George Bush – mondta a volt diktátor az iraki törvényszék előtti meghallgatásán. Az amerikai elnök "nagyon örül, hogy Szaddám Huszeint és cinkosait az iraki nép bíróság elé állítja rezsimje kegyetlenkedéseiért" - közölte csütörtökön a Fehér Ház szóvivője.

Az iraki törvényszék a csütörtöki meghallgatáson ismertette Szaddám Huszein volt iraki elnökkel az ellene felhozott vádakat. Huszein, védő hiányára hivatkozva elutasította, hogy aláírja az ellene szóló vádak és az őt megillető jogok tudomásul vételét bizonyító iratokat. A bíró tájékoztatta, ha nincs pénze jogi képviseletre, a bíróság hivatalból rendel mellé védőt.A volt elnököt bilincsbe verve, láncon vezették be a terembe, a bíróság előtt azonban levették a kezéről a bilincset. "Szaddám Huszein vagyok, Irak elnöke"- mondta bemutatkozásakor. Szerinte a most megkezdődött bírósági eljárás "arra hivatott, hogy fényezze George Bush-t a közeledő elnökválasztás előtt."Hét fő vádat olvastak a volt elnök fejére. Ezek szerint Szaddám Huszein adott parancsot vegyi fegyver bevetésére a kurdok lakta iraki Halabdzsa város ellen, Kuvait megszállására, a dél-iraki síita felkelés leverésére, az Irán elleni háború megindítására, a kurd Barzáni klán ötezer tagjának lemészárlására és síita vallási méltóságok meggyilkolására."Kuvait iraki terület. Nem szálltam meg. Az iraki nép érdekében vonultam be oda" – reagált Szaddám az ellene felhozott vádakra. A szomszédos állam lerohanását azzal indokolta, hogy a kuvaitiak "iraki nőket adtak-vettek tíz dinárért". Közölte, az iraki kurdok elleni gáztámadáshoz nincs semmi köze.A pontosan meghatározott vádpontokat tartalmazó formális vádirat csak hónapok múlva készül el, s maga a büntetőper is csak jövőre kezdőthet el - mondta Szálem Csalabi, az előző rendszer vezetőinek ügyeiben ítélkezni hivatott iraki különleges törvényszék vezetője."Szaddám Huszein egyike a világ leggonoszabb bűnözőinek, aki több millió ember haláláért felelős, „de jogászként úgy ítélem meg, hogy nem szabad halálra ítélni" – véli Dzsalál Talabani iraki kurd vezető.A The Washington Post csütörtöki szerkesztőségi kommentárja szerint a per jelentős lépés lehet előre a törvény uralmának megteremtése felé, de visszacsúszás is a bosszú és megtorlás gyakorlatához. Az iraki és a nemzetközi jog alapvető elveinek a betartásával a volt diktátornak méltányos pert kell biztosítani.A konzervatív The Washington Times ironikusnak tartja csütörtöki számában, hogy a különleges törvényszék nagy mértékben hagyatkozik majd arra a büntető törvénykönyvre, amelyet 1971-ben fogadtak el, amikor Szaddám Huszein a belbiztonsági szolgálat brutális vezetője volt.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár