Bár a hágai Nemzetközi Bíróság várhatóan csak pénteken foglal állást a palesztin és izraeli területeket elválasztó biztonsági fal jogosságáról, az izraeli kormányfő vasárnap a fal építésének gyorsítását jelentette be.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén Ariel Saron a biztonsági kerítés nem vitatott szakaszainak minél gyorsabb építését sürgette, figyelmen kívül hagyva a hágai Nemzetközi Bíróság esetleges kedvezőtlen döntését - közölte egy kormányilletékes. A kormányfő szerint az izraeli legfelsőbb bíróság határozata, amely a nyomvonal megváltozatását követeli a felépítéséhez való jog megkérdőjelezése nélkül, csak erősíti Izrael álláspontját. "A legfelsőbb bíróság határozata az elválasztó kerítésről fontos jogi válasz a hágai Nemzetközi Bíróságon Izrael ellen szőtt hazugságokra" - fogalmazott Ariel Saron.Az izraeli legfelsőbb bíróság szerdai határozatában a fal nyomvonalának módosítását írta elő Jeruzsálemtől északra közel 30 kilométeres szakaszon, valamint az ott élő 35 000 palesztin jogainak megóvását. A hágai Nemzetközi Bíróság várhatóan pénteken foglal állást a biztonsági kerítés jogosságáról. Izrael az öngyilkos merénylők beszivárgásának megakadályozásával indokolja az elválasztó fal építését, amit a palesztinok "apartheid falnak" minősítenek.Rakétákkal támadták GázátIzraeli helikopterek először a Gázától északra fekvő Dzsabalíja menekülttáborban támadtak egy öntőműhelyt. A támadás során kórházi források szerint négyen sebesültek meg. Röviddel ezután a Gáza Zejtun negyedében lévő fémfeldolgozó műhelyre lőttek ki rakétákat, itt két személy sebesült meg. A harmadik támadás célpontja a Gázától délre fekvő Nuszeirat menekülttáborban lévő fémfeldolgozó műhely volt. Palesztin biztonsági források viszont úgy tájékoztattak, hogy a támadások során senki sem sebesült meg, de az épületekben jelentős károk keletkeztek.Az izraeli hadsereg szerint a légierő dzsabalíjai és zejtuni támadásainak célpontjai fegyvergyártó műhelyek voltak, amelyeket "a Hamász és más terrorista szervezetek használták különböző fegyverek, közöttük Kasszám rakéták előállítására". Egy palesztin férfit izraeli katonák agyonlőttek a Gáza övezetben található rafahi menekülttáborban - közölték palesztin kórházi források. Halálával 4152-re emelkedett az áldozatok száma a palesztin felkelés, az intifáda kezdete (2000 szeptembere) óta. Közöttük 3156 volt palesztin és 924 izraeli. (MTI/AFP/Reuters/AP/dpa)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor