Tetszett a cikk?

Újabb temetőgyalázás történt a Vajdaságban: Zombor katolikus temetőjében ismeretlen tettesek 30-40 sírt becstelenítettek meg.

A bűntény szombatra virradóra történt a Szent Rókus temetőben, amelyet a zomboriak nagy katolikus temetőnek szoktak nevezni. Jobbára magyar és horvát sírokat romboltak le – mondta Szakács Csaba, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) zombori szervezetének elnöke.A zombori nagytemetőben az elmúlt években is történtek sírgyalázások, de ekkora méretű bűntényre még nem volt példa - írja az MTI. A Vajdaságban lassan nem múlik el hónap temetőgyalázás nélkül. Tavaly szeptember végén 82 sírt rongáltak meg az újvidéki katolikus temetőben, novemberben a többségben magyarok lakta Muzslyán negyven sírt gyaláztak meg, az idén januárban a szabadkai kéri (horvát) sírkertben harminchat sírt gyaláztak meg, két hónapra rá a város Szent Rókus temetőjében száznál több sírt tettek tönkre, május elején pedig a bánáti Törökbecsén (Novi Becej) huszonegy síremléket taszítottak le a talapzatról.Közös jellemzője a sírrongálásoknak, hogy általában hét végén történnek, és a tettesek csak ritkán kerülnek rendőrkézre. Az eddig elfogott tettesek rendre részeg tizenévesek vagy éppen nem büntethető 7-8 éves karatézó gyerekek voltak, amit sokan kétséggel fogadtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!