Tovább erősödhet az ibériai jelenlét az EU vezetésében, miután a spanyol Josep Borrellt jelölte az Európai Parlamentben (EP) élére az EP szocialisták csoportja.

Az 57 éves politikus, aki korábban Felipe Gonzalez kormányában töltött be miniszteri tisztségeket, meglehetősen nagy fölénnyel győzte le vetélytársát, a brit munkáspárti Terence Wynnt, a költségvetési bizottság eddigi elnökét: 117 szavazatot kapott, míg Wynnre 66-an adták a voksukat.A tagországok állam- és kormányfői a múlt hónap végén a portugál José Manuel Durao Barrosót jelölték az Európai Bizottság következő elnökének a tisztségére, s megújították egyúttal a spanyol Javier Solana megbízatását az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselőjeként. Ez utóbbi döntés azt is jelenti, hogy Solana lesz az EU első külügyminisztere, miután életbe lép az új alkotmányos szerződés.A júniusban újjáválasztott EP két legnagyobb politikai csoportját adó párt, az Európai Néppárt (EPP) és az Európai Szocialisták Pártja ezúttal várhatóan fel fogja újítani azt a korábbi hagyományt, amely szerint egymást váltva töltik be a parlament elnöki tisztségét a ciklus két félidejében. Így az első két és fél éves időszakban Borrell, a másodikban pedig Hans-Gert Pöttering, az EPP politikai csoportjának vezetője lehet az EP elnöke.Az elnök megválasztása július 20-án, az EP strasbourgi alakuló ülésén esedékes. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából