Wassef Ali Hassoun, az Irakban fogságba esett libanoni származású amerikai tengerészgyalogos kiszabadulásáról családja egy telefonhívásból értesült.

Wassef Ali Hassoun tizedes tolmácsként dolgozott az amerikai haditengerészetnél. Eltűnését június 21-én jelentette be az amerikai hadsereg, miután a 24 éves, muzulmán vallású fiatalember előző nap, a megszabott időre nem tért vissza alakulatához.Sami Hassoun, a tizedes bátyja szerint a család hitelt érdemlő információkkal rendelkezik, miszerint Wassef visszanyerte szabadságát és egészséges. Közölte, a család telefonhívásból értesült a jó hírről. Sem a telefonáló kilétéről, sem testvére kiszabadulásának körülményeiről nem volt hajlandó többet elárulni. Azt is elmondta, hogy járt nála egy személy, aki "jelet" hozott fogságba esett testvérétől.A libanoni külügyminisztérium ugyancsak közölte, hogy Libanon iraki nagykövetségének tájékoztatása szerint a tizedes még mindig életben van.Június végén az al-Dzsazíra hírtelevízió bemutatott egy felvételt, amelyen egy amerikai katona bekötött szemmel volt látható. Szélsőséges fogva tartói azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik a túszt, ha az amerikaiak nem engedik szabadon az iraki börtönökben sínylődő valamennyi fogva tartottat.Egy szélsőséges iraki csoport, a Dzsais Anszár al-Szunna szombaton az interneten nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy lefejezte a fogságába esett katonát.Egy, magát "Iszlám válasznak" nevező szervezet viszont hétfőn azt közölte, hogy Wassef Ali Hassoun az ő fogságában van, és egy közelebbről meg nem nevezett "biztonságos" helyre szállították és elengedték a fiatalembert, aki megígérte, nem tér vissza az amerikai hadsereg kötelékébe. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding