Az Egyesült Államok a kínzást nem tiltó Egyiptomba vitetett kihallgatni egy terroristagyanús ausztrál állampolgárt - állította szerdán a férfi ügyvédje.

Stephen Hopper szerint az ausztrál Mamdouh Habibot 2001 októberében fogták el a pakisztáni hatóságok az afgán határ közelében, az amerikai erők pedig arra kérték Iszlámábádot, hogy Egyiptomba küldjék őt kihallgatásra. Az amerikai hadsereg azzal vádolta, hogy az al-Kaida terrorszervezet kiképzőtáborában vett részt kiképzésen, Habib azonban azt állítja, hogy csak gyermekeinek keresett iskolát Pakisztánban.Mahdum Szajed Fejszál Hajat pakisztáni belügyminiszter az ausztrál SBS televízió szerdai műsorában elismerte, hogy az Egyesült Államok kérésére szállították Habibot Egyiptomba. A tévéprogramban megszólalt Nadzsíb al-Nauimi volt katari igazságügy-miniszter, aki szerint Habibot vallomásszerzés céljából embertelen módon megkínozták ott.Egyiptomban a kínzást nem tiltja törvény, az amerikaiak lépését a sértett ügyvédje tudatos eljárásnak tartja. Steve Watts, egy amerikai emberjogi központ munkatársa a fenti műsorban szintén úgy vélekedett, hogy ez a kihallgatási intézkedés az amerikai kormányzat tudatos politikája.Mamdouh Habibot az amerikai erők hat hónapos egyiptomi kihallgatás után előbb az afganisztáni Bagram bázisra, majd 2002 tavaszán a guantánamói fogolytáborba szállították - a férfi jelenleg is ott raboskodik, miközben máig nem emeltek ellene vádat.Philip Ruddock ausztrál főügyész szóvivője szerdán közölte, hogy Ausztrália konzuli úton többször kereste Habibot Egyiptomban, de a helyi hatóságok egyszer sem tudták megerősíteni, hogy a fogva tartott az ország területén tartózkodna. Az ausztrál nemzetbiztonsági szolgálat munkatársai végül Guantánamón tudtak a fogollyal érintkezésbe lépni, s Habib megerősítette nekik az egyiptomi kínzások megtörténtét.Stephen Hopper ügyvéd állítja, hogy Ausztrália mindvégig tudott állampolgára kényes ügyéről, de szövetségesi hűségből elfedte az amerikaiak emberjogi törvénysértéseit. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Felcsúton járt a Mikulás

Felcsúton járt a Mikulás

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek