Június óta semmilyen konkrét értesülés nincs arról a kínai professzorról, aki korábban elsőként hívta fel a figyelmet a SARS-vírus fenyegetésére, majd tavasszal úgy gondolta: a Tienanmen téri vérengzéssel kapcsolatban is fel kell emelnie szavát. Ezért letartóztatták és politikai fogolyként tartják fogva.Jang Janjong doktort hiteles személyiségként, valóságos hősként tisztelik Kínában és az államhatáron túl egyaránt; ő volt az a katonaorvos, aki két évvel ezelőtt a hatóságok mismásolása közepette először figyelmeztetett nyíltan az atípusos tüdőgyulladás, a SARS terjedésére. Bejelentésének köszönhetően jutott el a külföldi sajtón keresztül végre a kínaiakhoz is a vírus híre, a valótlanságot állító közegészségügyi minisztert felmentették posztjáról, a hatóságok pedig hathatós intézkedéseket foganatosítottak a fertőzések terjedésének megakadályozására.

A 72 éves katonaorvost feleségével együtt tartóztatták le június elsején, és minden bizonnyal arra akarják rávenni, hogy vonja vissza egy levélben tett nyilatkozatát. Na nem a SARS-vírus súlyosságáról szóló két évvel ezelőttit, hanem azt, amelyben az 1989-es pekingi Tienanmen téri mészárlást érintette. Idén márciusban ugyanis Janjong egy, a központi pártbizottságnak címzett levélben hosszasan taglalva kijelentette: a népi Kína történetének legnagyobb hibája, hogy a diáktüntetéseknek a páncélos járművek bevetésével vetettek véget, és ezt a hibának a legmagasabb rendű állami méltóságokat kellene elismerniük.

Janjong leírja azokat a borzalmakat, amelyeket a 301. számú pekingi katonai kórház elsősegély osztályán orvosként végig kellett élnie. Rengeteg fiatalt társaik vonszoltak be a kórházba, az orvosok százakat próbáltak kétségbeesetten megmenteni, mialatt nagy részük már menthetetlennek bizonyult – írta Janjong elkeseredett felhívásában.

Az orvos ezek után folyamatos nyomás alatt állt, a hatóságok állításai visszavonására próbálták rávenni, ami azonban nem sikerült. El nem ismerték ugyan, de Janjongot és feleségét hónapok óta szorosan figyelték. Letartóztatásuk – állítólag - filmbe illő módon zajlott: a házaspár az amerikai nagykövetséget szerette volna felkeresni, hogy egyik, Kaliforniában élő lányuk látogatásához vízumot igényeljenek. A doktor a 301. számú kórház igazgatóságától kocsit kért, s bár az őt rendszerint kísérő sofőr helyett egy ismeretlen férfi jelent meg, beszálltak az autóba. A gépkocsi csakhamar leállt, és a felbukkanó fekete szemüveges férfiak egy furgonba tessékelték át őket, majd a Washington Post meg nem nevezett forrása szerint szétválasztásukat követően egy-egy kulcsra zárt, rácsos ablakú szobába vezették a párt. Az asszony éhségsztrájkba kezdett, így elérte, hogy naponta 15 percig láthassa férjét, majd őt két hét múlva szabadon is engedték, Janjongnak viszont maradnia kellett.

A „forradalom-elleneseknek” nevezett disszidensek, pártütők letartóztatását rendszerint a rendőrség végzi, a doktor és felesége esetében azonban minden jel szerint a Párt Központi Katonai Bizottsága intézkedett. A kínai média az őrizetbe vételről nem számolt be, a hír az egyébként a cenzúrázott kínai interneten látott napvilágot, csakúgy, mint azt megelőzően a levélküldés ténye. A hivatalos szervek semmiféle módon nem kommentálták a híreket, ha csak nem tekintjük annak azt a közleményt, amelyet Washington Post kínai tudósítójának érdeklődésére küldött válaszul a kormányzat. Ebben azt állítják, hogy a katonaorvos súlyosan megszegte a szolgálati szabályzatot, így az illető szervekhez küldték „átnevelésre”.

Ha Janjong bizonyára a legismertebb kínai politikai fogoly, ezért érthető, ha magasabb szinten óvatosan és bizonytalanul kezelik az esetet: formailag nincs is letartóztatva, és nem is fogalmaztak meg ellene semmilyen vádat, hacsak azt nem, hogy nem osztja a párt központi bizottságának álláspontját. Felesége és Amerikában élő lánya a félelem miatt hallgatásba burkolózott, és Janjongtól csupán egy kézzel írott üzenetet kaptak, amelyet Kínában élő fia június 17-i születésnapjára írt. Ezen állítólag a következő áll rajta: „Egyetek, igyatok, és rakjatok félre nekem egy szelet tortát.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi