Tetszett a cikk?

A túszejtők újabb 24 órát adtak a francia kormánynak, hogy vonja vissza azt a rendeletet, amely megtiltja a muzulmán lányoknak a vallási hovatartozásukat jelző kendő viselését az iskolákban. Az újságírók egyike felszólította a franciákat, hogy az utcára vonulva követeljék a rendelet visszavonását.

Válságtanácskozásra ülnek össze kedden fél tizenkettőkor a francia kormány érintett tárcavezetői Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök vezetésével azt követően, hogy Irakban két francia újságíró elrablói 24 órával meghosszabbították ultimátumukat - közölték párizsi kormányilletékesek.Jacques Chirac köztársasági elnök az oroszországi Szocsiban tartózkodik, ahol a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz államfővel és Gerhard Schröder német kancellárral tárgyal, majd a délután visszatér Párizsba. A Matignon Palota és a külügyminisztérium hétfő este óta - amikor a túszejtők bejelentették az ultimátum meghosszabbítását - elzárkózik minden nyilatkozattól.Ha Párizs nem enged a követelésnek, kivégzik foglyaikat – közölték a túszejtők. Nem sokkal a határidő kiterjesztése előtt a két túsz arra kérte Chirac elnököt, hogy engedjen a követelésnek, s vonassa vissza a rendeletet. A katari székhelyű al-Dzsazíra televízió által sugárzott felvételen az egyik újságíró, Christian Chesnot azt mondta, hogy ha Párizs nem teljesíti a követelést, az Iraki Iszlám Hadsereg nevű szervezet kivégzi őket. Társa, Georges Malbrunot a francia néphez fordult, felszólította, hogy életük védelmében az utcára vonulva követelje a rendelet visszavonását.A felvétel alapján találgatni is nehéz, hol tartják fogva a franciákat - a két borostás arcú férfi egy szürke agyagfal előtt ülve beszélt, s a fejük fölött mindössze egy kis ablak látszott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!