Tetszett a cikk?

Az egyik terroristanő a metróba akart bejutni, ám a Rizsszkaja metróállomás bejáratánál rendőrök igazoltatták, ekkor hozta működésbe szegekkel és csavarokkal megrakott pokolgépét. A merényletben kilenc ember vesztette életét, harminchárom pedig megsebesült.

A moszkvai merényletért ugyanaz az iszlám szélsőséges csoport vállalt felelősséget, mint amelyik a két Tupoljev-gép egy héttel ezelőtti egyidejű felrobbantásáért. Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő Iszlambúli Brigádok internetes nyilatkozata szerint céljuk a "csecsenföldi muszlimok támogatása".Több orosz hírügynökség úgy értesült, hogy megtalálták a merénylőnő fejét, és nem kizárt, hogy Roza Nagajeváról van szó, aki a harmadik lehetett egy négy csecsen terroristanőből álló csoportból.A médialatolgatások szerint a csoporthoz tartozhatott Roza nővére, Amanat Nagajeva, az a feltételzett kamikazenő, aki a Tula mellett lezuhant Tu-134-est felrobbantotta, Szacita Dzsebirhanova, aki a Rosztov mellett lezuhant Tu-154-est robbantotta fel, valamint Marjam Taburova, aki viszont még újabb merényletre készülhet.A négy csecsen nőt két nappal a kettős légi merénylet előtt látták utoljára egy dagesztáni határvárosban. Feltételezések szerint a négy csecsen nő Azerbajdzsánban tanyázó muszlim terroristák befolyása alá kerülhetett.Az orosz fővárosban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, megerősítve a forgalmas helyek őrzését, a metróállomások és a repülőterek körüli járőröket. A rendőrök figyelmét különösen a "kaukázusi külsejű magányos nőkre" irányították.Az áruház kirakatait a légnyomás betörte. A rendőrök kordonnal vették körül a környéket. A Béke sugárút forgalmát hosszabb időre leállították, a metróállomást pedig tartósan kiiktatták a forgalomból.Moszkvában éppen egy hete pokolgép robbant egy buszmegállóban, amit a fővárosi ügyészség eddig garázdaságnak tudott be, de aztán átminősítette az ügyet terrorizmusnak. Néhány órával az akkori moszkvai eset után történt az a kilencven halálos áldozatot követelő kettős repülőgép-robbantás, amelynek elkövetésével a hatóságok egy-egy csecsen öngyilkos merénylőnőt gyanúsítanak.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Ceglédi: Egy halott csecsemőről