Komoly érvágás a választási győzelembe reménykedő román ellenzék számára Theodor Stolojan, a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt pártszövetsége egyik vezető alakjának visszalépése az államfőjelöléstől. Az új jelölt Traian Basescu, Bukarest főpolgármestere lett.

A meglepetések ősze a mostani – írja hétfői számában a tekintélyes román napilap, az Evenimentul Zilei. Az a váratlan fejlemény, hogy Theodor Stolojan, volt román miniszterelnök visszavonul a politikai életből, igencsak meglepte a román politikusokat. Stolojan visszavonulásával jelentős személyiséggel lett szegényebb a román politikai élet. És úgy tűnik, Stolojan nem a legmegfelelőbb pillanatban döntött visszavonulásáról. Nem éppen irigylésre méltó helyzetbe sodorva a pártkoalíciót, amelynek mielőbb döntenie kellett arról, hogy november 28-án ki induljon a politikai szövetség államfőjelöltjeként a romániai elnökválasztásokon.

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) Állandó Bizottsága tegnap döntött a demokrata Basescu jelöléséről, aki korábban kijelentette, hogy csak azzal a feltétellel indul a bársonyszékért, ha az NLP is őt támogtaja. A liberálisok vezető testülete nem egyhangúlag fogadta el a főpolgármester jelölését, egy része azt javasolta, hogy az ideiglenes pártelnöki funkciót betölető Tariceanu legyen a koalíció államfőjelöltje. A javaslatot azért szavazták le, mert a közvélemény-kutatások legfrissebb adatai szerint Basescu a legnépszerűbb ellenzéki politikus.

Ami Basescu népszerűségét illeti, a helyhatósági választásokon másodszorra is ő szerezte meg Bukarest főpolgármesteri székét, legyőzve a szociáldemokraták (PSD) jelöltjét, Geoana külügyminisztert. Nem is nézték ezt jó szemmel a szociáldemokraták, Bukarest elvesztése miatt ádáz lejáratási kampányt indítottak az utóbbi hetekben Basescu ellen, aminek hatását még nehéz lenne megjósolni.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy Stolojan visszavonulása milyen hatással lesz a demokraták és liberálisok esélyeire. A legutóbbi felmérések adatai szerint Stolojan népszerűségi mutatója egy idejen nem emelkedett, és néhány ponttal kevesebb is volt, mint amennyit az általa képviselt szövetség elért. Más adatok szerint a liberális politikus továbbra is csaknem húsz százalékkal marad Adrian Nastase mögött. Egyes elemzők szerint ezen az arányon az esetleges utód, Basescu már csak javíthat. Míg mások szerint a demokrata szövetség népszerűsége egyaránt köszönhető Stolojannak és Basescunak, a liberálisok és demokraták csak együtt erősek. Részben ezt bizonyította a tavaszi helyhatósági választásokon elért eredményük.

Annak kevés a valószínűsége, hogy a két párt szavazótábora elfordulna a szövetségtől, pusztán azért, mert annak egyik vezére visszavonult. Elképzelhető azonban, hogy magára a liberális–demokrata szövetségre nagyobb hatással lesz Stolojan visszavonulása, mint a választókra.

Tény, hogy az igencsak személyiség orientált román politikában a vezér visszavonulása nagy kárt okozhat a pártnak, főleg akkor, ha nincs megfelelő utód. Ha szétnézünk a liberálisok között, nem hemzsegnek a pártban az olyan karizmatikus személyiségek, mint Theodor Stolojan. Márpedig Stolojan jelenlétének volt köszönhető a liberális párt példaértékű egysége – véli a román sajtó. Meglehet, hogy távozásával a szövetségen belüli egyetértésnek is annyi. Azzal, hogy a koalíció Basescut nevezte meg elnökjelöltként, és netán neki köszönhetően sikeresen szerepelnének az őszi választásokon, az egyértelműen a demokrata színekben induló politikusok fölényét jelentené, ami további konfliktusok melegágya lehet.

Basescu vasárnapi nyilatkozata sokakat megdöbbentett, szerinte ugyanis Stolojan nem a betegsége miatt vonult vissza, egyszerűen ki akar lépni a zsarolások szorításából. Ezek a zsarolások a jóakarók telefonhívásaitól egészen addig a feltételezett dossziéig terjedtek, amelyről Stolojannak magyarázatot kell adnia – hangsúlyozta Basescu, hozzáfűzve, hogy a szociáldemokraták is nagy szerepet játszottak abban, hogy Stolojan feladja a küzdelmet.

A román sajtóban többször is cikkeztek arról, hogy Stolojannak kétes ügyei vannak, amelyek az egykori állambiztonsági kapcsolatát érintenék. Ezek azonban egyelőre nem többek meg nem erősített feltételezéseknél. „Nyáron többször is hallottam arról, hogy hamarosan fény derül Stolojan szekus dossziéjára, ami eddig nem történt meg” – mondta Alina Mungiu, a Román Akadémiai Társaság elnöke a BBC-nek adott interjújában. Basescu vasárnapi nyilatkozata csak feszültségeket gerjeszthet a szövetségen belül, ami nem is annyira a választásokra, sokkal inkább az azt követő időszakra nyomhatja rá bélyegét – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés