Tetszett a cikk?

Fel kell hagyni az olyan kijelentésekkel, miszerint Európát elárasztják a menekültek - nyilatkozta a The Guardiannak Ruud Lubbers, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Míg 1992-ben 680 ezren kértek menedékjogot az EU tagországaiban, addig tavaly csupán 350 ezren.

A főbiztos szerint a menekülthullám jelenlegi szintje teljességgel kezelhető, s az Európai Uniónak nem szabad feladnia az emberi jogok és a menekültek védelme iránti elkötelezettségét. Szavainak az ad különös hangsúlyt, hogy Brüsszelben csütörtökön kezdik meg tanácskozásukat az EU-tagországok vezetői, s az Európai Tanács ülésének egyik témája a bel- és igazságügyi együttműködés, ezen belül a menekültügy kérdése lesz.Az utóbbi években Európa-szerte fokozódott a bevándorlás-ellenes hangulat, s több tagországra nyomás nehezedik a menedékjogot kérők számának csökkentése érdekében.Az Amnesty International nyílt levélben fordult az EU tagországainak elnökeihez és kormányfőihez azzal a kéréssel, hogy az alapvető emberi jogok védelmét célzó törekvéseiket támasszák alá megalapozott és konkrét intézkedésekkel.A szervezet üdvözli ugyan az egységes menekültügyi eljárás kidolgozását célzó szándékot, ám aggasztónak tartja, hogy ez az egységes rendszer a követelmények alacsony szintjét tekinti mérvadónak.A csúcstalálkozó során az EU vezetői várhatóan döntenek az EU egységes menekültügyi eljárásának kialakításáról és egy európai menekültügyi iroda legkésőbb 2010-ig történő létrehozásáról.(euro.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden