Tetszett a cikk?

A terrorakció okait és körülményeit felderíteni hivatott orosz parlamenti bizottság elnöke szerint a szélsőséges csecsen hadúr és a csecsen szakadárok által megválasztott "elnök" a beszlani túszejtő terrorakciónak csak szervezője, de nem megrendelője volt.

A beszlani iskolában szeptember elsején végrehajtott túszejtő akciót "nagyon magas szinten szervezett terrorcselekmény-sorozat részeként tervezték meg", amelynek célja, hogy "felbolydítsa az egész kaukázusi térséget, és kárt okozzon Oroszországnak" – mondta Alekszandr Torsin kedden Vlagyikavkazban.A bizottság elnöke hozzátette: az eddig begyűjtött adatok arra késztetik a bizottságot, hogy az orosz hírszerzés segítségét kérje a további szálak felgöngyölítésében. Az igazi "megrendelők" és finanszírozók kilétének megállapítása még folyamatban van. Az eddig szerzett információk mindenesetre arra vallanak, hogy Bászájev és Maszhadov szervezte ugyan a terrorcselekményt, de nem ők voltak a fő "megrendelők".Torsin elmondta még, hogy a tettesek számos cinkosának nevét sikerült már tisztázni, de ezeket a nyomozás sikere érdekében nem hozzák nyilvánosságra. Az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia Beszlan városának egyik iskolája ellen szeptember elején végrehajtott túszszedő terrortámadás során több mint 340 ember vesztette életét, az áldozatok fele gyermek volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen