szerző:
MTI

Huszonnégyezer fölé emelkedett hétfő estig az előző napi földrengést követő szökőár halálos áldozatainak a száma Dél- és Délkelet-Ázsia országaiban és Afrika keleti partvidékén; külföldi országok és nem kormányzati szervezetek gyorssegély küldéséről intézkedtek a természeti csapás sújtotta térségbe.

Az indonéziai Szumátra sziget partjai mentén vasárnap bekövetkezett, Richter-skála szerinti 9,0-es erősségű földrengés okozta szökőár előbb a Bengáli-öböl mentén fekvő országokat sújtotta, hétfőn azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az Indiai-óceán teljes medencéjéban éreztette pusztító hatását. A tíz méter magas hullámfal házakat rombolt szét, halászhajókat sodort a tengerparti autóutakra, az autókat, buszokat a szállodák előterébe zúdította, napozókat, gyermekeket és halászokat a nyílt tengerre sodorta ki az ár.

Indonéz és thaiföldi illetékesek hétfőn elismerték, hogy emberéletek sokaságát lehetett volna megmenteni a szökőártól, ha a térség kormányai időben figyelmeztették volna a veszélyeztetett körzeteket a cunami közeledésére. Indonézia esetében keveset lehetett volna segíteni, hiszen a földrengés epicentrumához közeli falvakat perceken belül elöntötte az ár. A távolabbi területeken azonban lehetett volna cselekedni, hiszen Thaiföldet 1 órával, Indiát és Srí Lankát 2,5 órával a rengés után érte el a szökőár, Malajziát, a Maldív-szigeteket, Mianmart és Bangladest még később. Ez idő alatt ki lehetett volna üríteni a veszélyeztetett partszakaszokat - ismerték el az illetékesek, akik azzal
mentegetőztek, hogy a veszély felméréséhez szükséges költséges technológiák nem álltak rendelkezésükre.

A még mindig ideiglenes veszteségmérleg szerint a természeti csapás Srí Lankán 12 029 halálos áldozatot követelt. Indiában 6823-an vesztek oda, közülük csaknem 3000-en Tamil Nadu államban. Indonéziában 4991 áldozat volt Szumátra szigetén, közelük mintegy 3 ezer ember Aceh tartomány északi részén, Banda Aceh térségében halt meg, de az ország alelnöke szerint akár a tízezret is elérheti majd a végső veszteségmérleg. Thaiföldről legalább 1157 halottról és 7200 sebesültről számoltak be, az áldozatok egyharmada külföldi turista. Malajziában 51 halott, a Maldív-szigeteken legalább 43, Mianmarban
56, a kelet-afrikai Szomáliában több száz, Kenyában és a Seychelle-szigeteken négy halottat mutat a veszteségmérleg.

© AP
A halottak között sok a külföldi. Legalább hetven külföldi turista van Srí Lankán az áldozatok között - jelentette be az indiai-óceáni szigetország idegenforgalmi hatósága. Az áldozatok nemzetisége nagyrészt még ismeretlen, azonosításuk folyamatban van. A közölt adat még nem végleges, mivel az elemi csapás nyomán megrongálódtak a telefon-vonalak, és a központi ha-tóságok nem tudnak elérni minden tengerparti hotelt.

John Howard ausztrál kormányfő elmondta, hogy tudomása szerint 5500 honfitársa üdül a délkelet-ázsiai térségben. Indonéziában, Thaiföldön és Srí lankán öt eltűnt ausztrálról tudnak. Az ausztrál hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne utazzanak a katasztrófa sújtotta délkelet-ázsiai országokba.

Indonéziában a katonaság a fák koronáját is átkutatja az esetleges halottak után, olyan magas volt ugyanis a szökőár. A szumártai Aceh tartomány mentési munkálatainak vezetője, Buyung Lelana ezredes elmondta, hogy a térségben emberi, állati - kutyák, macskák, kecskék, halak - tetemek szaga terjeng. Önkéntes segítők gyermekek holttestét helyezték el a rögtönzött halottasházaknál, miközben jajveszékelő anyák járnak körbe, hogy gyermekeiket megtalálják.

Indiában Andaman és Nicobar szigeteket sújtotta legnagyobb mértékben a szökőár. Háromezer a halottak száma. Az indiai rendőrség több tengerparti utat lezárt, hogy a következő szökőárhullámokra tekintettel elejét vegye az újabb haláleseteknek.

Thaiföld déli részén, a turisták által leginkább látogatott szigeteken strandokon 431-en haltak meg. Phuket szigetén a szökőár áldozata lett a thaiföldi király egyik unokája. A 21 éves Bhumi Jensen holttestére a strandon bukkantak rá, ahol két barátjával együtt tartózkodott a katasztrófa idején.

Nemzetközi segélyek indultak útnak (Oldaltörés)

Több európai ország és nem kormányzati szervezet is gyorssegélyek küldéséről intézkedett. Az érintett országok kérésére válaszolva az európai államok különböző módon nyújtanak segítséget: újabb pénzügyi kölcsönöket biztosítanak, illetve mentőalakulatokat és gyógyszerszállítmányokat indítottak útnak a régióba. Az Európai Bizottság a bajba jutottak alapvető szükségleteinek ellátására 3 millió eurós azonnali gyorssegély küldéséről döntött.
   
Az európai országok közül Franciaország például útnak indított Srí Lanka felé egy szállítórepülőgépet 100 fős mentőalakulattal, segélyszállítmánnyal és közel 800 kilogramm gyógyszerrel. Németország 1 millió eurót bocsátott a katasztrófa sérültjeinek rendelkezésére, és egy felderítőcsoportot is küld. A brit kormány 76
900 eurós támogatást biztosított az ENSZ Egészségügyi Világszervezete által szervezett mentési akciókra.
   
A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold segélyszervezetek nemzetközi felhívást intéztek a világ különböző karitatív, humanitárius csoportjaihoz, hogy adakozásból 5 millió eurós segélyt gyűjtsenek össze a károsultak megsegítésére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Tizenegyezer halott, egymillió ember fedél nélkül

Tizenegyezer fölé emelkedett a vasárnapi dél-ázsiai földrengést követő szökőár áldozatainak száma a legújabb - még mindig csak ideiglenes - mérleg alapján. A korábbi adatok szerint Srí Lankán volt a legtöbb halottja a katasztrófának, de Indonéziában is nagyon gyorsan nő az áldozatok száma. A földrengés és az azt követő szökőár következtében több mint egymillió ember maradt hajlék nélkül.

MTI Világ

Újabb szökőár fenyegeti Indiát és Srí Lankát

Az újabb szökőárhullámok jóval kisebbek lesznek a vasárnapinál, amely több mint 14 ezer embert ölt meg Dél- és Délkelet-Ázsiában - jelezte előre az indiai és a Srí Lanka-i meteorológiai intézet.

MTI Világ

Több ezer halottja van a délkelet-ázsiai szökőárnak

Több ezer halálos áldozata van szerte Délkelet-Ázsiában annak a szökőárnak, amelyet az indonéziai Szumátrán történt hatalmas erejű földrengés vasárnap több ország partvidékén okozott. Több ezren eltűntek, és több százezer személy kitelepítését kezdték meg a természeti katasztrófa sújtotta területekről.

Készen van? Hamarosan (újra) bemutathatja a Samsung a hajlítható Galaxy Foldot

Készen van? Hamarosan (újra) bemutathatja a Samsung a hajlítható Galaxy Foldot

Nem használhatja Szombathely nevét az ingyenes hetilap

Nem használhatja Szombathely nevét az ingyenes hetilap

"Még többet kell tenni, hogy a helyes vágányra tereljük az EU-t a klímaváltozás elleni küzdelemben"

"Még többet kell tenni, hogy a helyes vágányra tereljük az EU-t a klímaváltozás elleni küzdelemben"

Ha Firefox van a számítógépén, most azonnal frissítse

Ha Firefox van a számítógépén, most azonnal frissítse

Csigalassúsággal nő a korszerű lakások száma

Csigalassúsággal nő a korszerű lakások száma

A Hableány tragédiája után újra járnak a BKV dunai hajói

A Hableány tragédiája után újra járnak a BKV dunai hajói