szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Benyújtotta tervezett ciántechnológiás verespataki aranykitermelésének környezetvédelmi kérelmét benyújtotta a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). A kanadai-román cég 450 millió dollárt kíván a térségben beruházni.

A Rompres hírügynökség gyulafehérvári tudósítójának jelentése szerint  az RMGC "nemrég" benyújtotta a Fehér megyei környezetvédelmi ügynökségnek a környezetvédelmi engedély iránti kérelmét Verespatakon (román neve Rosia Montana) tervezett aranykitermelésének megkezdéséhez. Az RMGC által benyújtott dokumentumokat már meg is küldték a román környezetvédelmi és
vízgazdálkodási minisztériumnak, "a rendezési folyamat folytatása
érdekében".
   
A Rompres emlékeztet rá, hogy a kanadai-román cég 450 millió dollárt kíván beruházni a térségben található gazdag arany- és ezüstkincs 17 évre tervezett kitermelésébe, és az RMGC reméli, hogy a kitermelés 2007-ben beindulhat.
   
Az elmúlt évek során a verespataki terv kiváltotta több civil szervezet, a román akadémia, a román ortodox egyház és számos román és külföldi politikus bírálatát és ellenkezését, mert a ciántechnológiás kitermelés súlyos környezeti fenyegetést jelent s a közvetlen és a távolabbi térségben. A terv pártolói viszont azzal érvelnek, hogy a vállalkozás közvetlenül 500, közvetve pedig 2500-4000 embernek adna munkát.
   
Bukaresti megfigyelők emlékeztettek rá, hogy az utóbbi időben híre terjedt, hogy bár a most leköszönő Nastase-kormány hivatalosan ellenezte a terv megvalósítását, de a háttérben állítólag olyan titkos egyezség született, miszerint a novemberi romániai választásokig az RMGC nem nyújtja be kérelmét  a terv kivitelezéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyért, nehogy annak elbírálása hátrányosan befolyásolja a kormányzó  Szociáldemokrata Párt (PSD) választási esélyeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!