szerző:
MTI

Ötvenkilencezer fölé emelkedett a vasárnapi földrengést követő szökőár áldozatainak száma Dél- és Délkelet-Ázsia országaiban, valamint Afrika keleti partvidékén a kedd délutáni - még mindig csak ideiglenes - mérleg alapján.

Több mint 27 ezer ember veszette életét az indonéziai Szumátra szigetén a jakartai kormányzat legfrissebb veszteségmérlege szerint. A szigeten legnagyobb pusztítást elszenvedett Aceh tartományban kilencezernél is több halálos áldozatot követelt a természeti csapás.

18.706 a halottak száma Srí Lankán - közölte kedden a helyi országos katasztrófaközpont. A colombói kormányilletékesek attól tartanak, hogy az áldozatok száma elérheti a 25 ezret is.

1516 halottat találtak Thaiföldön, 1200 személyt eltűntként tartanak nyilván - közölte kedden Bangkokban a belügyminisztérium.

A szökőár halálos áldozatokat követelt Mianmarban (Burma), Malajziában, a Maldív-szigeteken, Bangladesben, valamint több kelet-afrikai országban is: Szomáliában, Tanzániában, Kenyában és a Seychelle-szigeteken.

A thaiföldi belügyminisztérium szerint hivatalosan 700 külföldi turista van a hat déli tartományban - különösen Khao Lak térségében, Phuket-szigeten, és Phi Phi-szigeten - regisztrált halottak között. Srí Lankán hozzávetőleg 70 külföldi állampolgár halt meg az elemi csapás következtében. A magyar Külügyminisztériumnak nyolc magyar sérültről van tudomása, s hozzátartozók érdeklődése nyomán néhány személyt keresnek.

Tömeges éhhalál fenyegeti a vasárnapi katasztrofális földrengés epicentrumához legközelebb eső északnyugat-szumátrai terület lakosait - írták interneten közzétett vészjelző és segélykérő üzenetükben kedden a térség katonai és rendőri vezetői. Ha nem érkeznek két-három napon belül élelmiszer-szállítmányok, gyógyszerek, kötszerek és sátrak, további ezrek veszthetik életüket a térségben a vasárnapi kataklizma után - figyelmeztettek.

Harmincegy heves utórengést rögzített az indiai meteorológiai intézet hétfő estig az előző napi pusztító erejű tengerrengés után. Az utórengések nagysága a Richter-skála szerint legalább 5-ös fokozatú volt, de nem volt romboló hatásuk - jelentette a Times of India című újság keddi számában az intézetre hivatkozva.

Független elemzők szerint a szökőár a GDP 0,5 százalékéba kerül jövőre Thaiföldnek, Indonéziában pedig 0,2 százalékkal veti vissza a hazai összterméket. Mindazonáltal az idegenforgalom jóval kisebb visszaesésére számítanak, mint amit tavaly okozott az atípusos tüdőgyulladás okozta pánik. Indiában - szintén független elemzők számításai szerint - kis híján félmilliárd dollárra rúg majd az újjáépítés költsége.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Srí Lanka visszautasította az izraeliek segítségét

Az izraeli hadsereg orvosaiból és az egészségügyi szakszolgálat katonáiból álló 150 fős küldöttség kedden kénytelen volt lemondani Srí Lanka-i segélymisszióját, miután a dél-ázsiai ország, amely egyike a szökőár-katasztrófában legsúlyosabban érintett államoknak, nem hajlandó fogadni a csoportot - közölték izraeli katonai források.

Folk György (hvg.hu) Világ

A katasztrófa ellenére is buliznak Krabin

A délkelet-ázsiai földrengés és szökőár ellenére megrendezik a dél thaiföldi - a szökőár sújtotta - Krabi szigetére tervezett GreenSpirit újévi goa fesztivált.

MTI Világ

Nyolc magyar sérültről tud a Külügyminisztérium

"A Külügyminisztérium eddigi információi szerint nyolc magyar sérültje van a természeti katasztrófának, azonban egyikük állapota sem súlyos" - olvasható a külügyi tárca szóvivőjének keddi közleményében.

MTI Világ

Tudtak róla, mégsem figyelmeztették a turistákat

Nem jutott el a szökőár veszélyéről szóló figyelmeztetés a turistákhoz Thaiföldön; a thaiföldi meteorológiai intézett azért késlekedhetett a szökőár-figyelmeztetéssel, mert attól tartottak az károkat okozhat az ország jövedelmező turista iparának - közölték kedden thai illetékesek.

MTI Világ

Tovább emelkedett a szökőár külföldi áldozatainak száma

Legalább tíz francia életét vesztette, tizennyolc pedig eltűnt a hét végi dél-ázsiai földrengés és szökőár következtében a francia hatóságok kedden közzétett legfrissebb veszteségmérlege szerint. Legalább száz német állampolgár sorsa ismeretlen.

MTI Világ

Szigeteket tolt el a délkelet-ázsiai földrengés

Az indonéziai Szumátra szigete mellett vasárnap történt földrengés olyan hatalmas erejű volt, hogy megingathatta a Földet keringési pályáján és apró szigeteket eltolva módosította Ázsia térképét - vélik amerikai tudósok.

MTI Világ

Indonéziában 19 ezerre emelkedett az áldozatok száma

Mintegy 19 ezer ember veszette életét az indonéziai Szumátra szigetén a hét végi földrengés és a nyomában fellépő szökőár következtében a jakartai kormányzat legfrissebb, kedden közzétett veszteségmérlege szerint. Az előző hivatalos adatok 15 ezer halálos áldozatról szóltak.

MTI Világ

Magyar orvosok és ápolók utaznak a térségbe

Gyógyszereket, kötszereket, fertőtlenítő anyagokat visz magával az a tíztagú magyar katasztrófavédelmi, egészségügyi csoport, amely este hat órakor indul Ferihegyről Srí Lankára - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden.

Sorra lépnek ki az alapítók a Mi Hazánk Mozgalomból

Sorra lépnek ki az alapítók a Mi Hazánk Mozgalomból

Rengetegen halnak meg minden évben, mert nem veszik komolyan ezt a tanácsot

Rengetegen halnak meg minden évben, mert nem veszik komolyan ezt a tanácsot

Virágot vitt Nagy Imre sírjára Orbán Viktor

Virágot vitt Nagy Imre sírjára Orbán Viktor

Megszólalt a nő, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Megszólalt a nő, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Jövőre nőhet a közmunkások bére

Jövőre nőhet a közmunkások bére

Újabb tanúkat hallgatnának ki a Hableány-katasztrófa ügyében

Újabb tanúkat hallgatnának ki a Hableány-katasztrófa ügyében