szerző:
MTI/hvg.hu

Több mint 80 ezer halálos áldozatot követelt a vasárnapi dél-ázsiai földrengés és szökőár egy újabb - nem hivatalos – veszteségmérleg szerint. Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a halottak számának ilyen ütemű emelkedésével a 100 ezer áldozat sem kizárható. Várhatóan szerda este ér Budapestre Srí Lankáról a Malév chartergépe, fedélzetén 53 magyarral.

Képek a katasztrófáról
© AP
A Malév szerint a Colombóból várhatóan szerda este fél 9-kor érkező géppel mindenkit elhoznak, aki haza akart jönni. A charterjárat magyar idő szerint reggel 7 óra után 56 utassal a fedélzetén indult el még Bangkokból. A 185 férőhely harmada telt meg. A Malév legközelebb január elején indít gépet a szökőár-sújtotta délkelet-ázsiai térségből - írja a Magyar Rádió Online.

A délkelet-ázsiai földrengés és szökőár sújtotta térségben a thaiföldi Phuket szigetén rekedt magyarok közül mindenki, aki haza akart jönni, időben eljutott Bangkokba, így elérte a charterjáratot - közölte szerdán délelőtt a Külügyminisztérium szóvivői irodája.

Magyar idő szerint szerdára virradó éjszaka 11 magyar érkezett meg Phuketről a thaiföldi fővárosba. A charterjárat fedélzetén 52 magyar és 1 lengyel turista tartózkodik.

A tájékoztatás szerint Bangkokból a magyar konzul kisegítő munkatársa hamarosan Phuketra utazik, hogy segítsen a szigeten maradt, a szökőár által érintetlen partszakaszokon nyaralásukat folytatni kívánó turistáknak okmányaik esetleges pótlásában, vagy a megsérült csomagjaik miatti kárrendezésben.


Megérkezett a magyar mentőcsoport
Megérkezett a magyar katasztrófavédelmi egészségügyi mentőcsoport szerda hajnalban a thaiföldi fővárosba, Bangkokba, és onnan rövidesen továbbutazik Srí Lankára, hogy segítsen a dél-, délkelet-ázsiai szökőár sérültjeinek ellátásában - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. 

Hozzátette: a Baptista Szeretetszolgálat részéről már megérkezett Colombóba, Srí Lanka fővárosába egy előkészítő részleg, amely előkészíti és összehangolja a dél-ázsiai szigetországba érkező magyar segítők mentési munkálatait, felméri, mire van a legégetőbb szükség a katasztrófa helyszínein.Korábban a Külügyminisztérium azt közölte, hogy eddig nyolc magyar sérültről tud. Hatot közülük már kiengedtek a kórházból, egyet a thaiföldi Phuket sziget kórházában, egyet a thaiföldi főváros, Bangkok egyik kórházában ápolnák.

Ázsiai és európai veszteségmérleg (Oldaltörés)

Tekintse meg fotóga-lériánkat!
© AP
A legsúlyosabb pusztítást Indonéziában végezte a szökőár: az eddig ismertté vált halálesetek száma 45 ezer feletti. A helyi hatóságok attól tartanak, hogy Aceh tartomány fővárosa, Banda Aceh 300 ezer fős lakosságának 5 százaléka vesztette életét. A sebesültek számát 500 ezerre, a lerombolt házakét százezerre teszik Aceh tartományban.

A jakartai kormány attól tart, hogy legalább egy év kell a Szumátra sziget északi felén lévő területen keletkezett károk sürgős felszámolásához, és valódi újjáépítés akár 2009 végéig is elhúzódhat.

Srí Lankán közel 22 ezerre emelkedett a szökőár halálos áldozatainak száma, Indiában pedig mintegy 12,5 ezerre tehető a halottak száma. Thaiföldön Szuthan Szangprathum belügyminiszter-helyettes 1538 halottról számolt be, akik közül legalább hétszázan külföldiek, és 1500 az eltűntek száma. Ez utóbbiak közé tartozik a Khao Lak-i Sofitel szálloda 261 vendége és 99 alkalmazottja.

Mianmarban, ahol 17 falu teljes egészében megsemmisült, legalább 90 halottról tudnak a nemzetközi humanitárius szervezetek, Malajziában 65 halottat és 183 sebesültet regisztrált a rendőrség. A Maldív-szigeteken 55-en haltak meg és 69-en tűntek el. Az új-zélandi kormány szerdai bejelentése szerint a csendes-óceáni ország 720 állampolgára tűnt el a katasztrófa sújtotta ázsiai területeken.

Thaiföldön több mint 700 turista vesztette életét, Srí Lankán mintegy 70 külföldi halt meg a még mindig csak ideiglenes adatok szerint. Az európai országok közül Németorzságban volt a legnagyobb a veszteség: eddig 100 halálos áldozatról számoltak be. Részletek

A járványok miatt megduplázódhat az áldozatok száma (Oldaltörés)

A járványok következtében megduplázódhat a dél-ázsiai földrengés, illetve az azt követő szökőár halálos áldozatainak száma - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

David Nabarro, a genfi székhelyű ENSZ-szervezet egészségügyi válságstábjának vezetője hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt orvosi segítségre, valamint gyógyszerekre, továbbá friss ivóvízre van szükség annak érdekében, hogy a leginkább sújtott országokban megfékezzék az újabb katasztrófát. Ennek ellenére komoly az esély arra, hogy a pusztító szökőár halálos áldozatainak száma megduplázódhat a járványok következtében - fogalmazott Nabarro.

Négyéves túlélő a fán
Több mint két nappal a vasárnapi pusztító szökőár után életben találták meg azt a négyéves thaiföldi kisfiút, aki egy fa tetején vészelte át a katasztrófát. 

A tengerrengés keltette hatalmas hullám a thaiföldi Khao Lak közelében egy fára repítette a gyereket, aki étlen-szomjan kitartott "menedékhelyén." RészletekÉrkeznek a segélyek, milliárdos károk (Oldaltörés)

A Munich Re viszontbiztosító szerint a vasárnapi dél-ázsiai szökőár okozta gazdasági károk 10 milliárd euróra becsülhetők eddig. A müncheni viszontbiztosítónál, a világ legnagyobb ilyen intézményénél szerdán úgy vélték, hogy a biztosítóknak viszonylag kevés kiadást okoz ez a kár, mert a katasztrófa jórészt fejletlen, biztosítással nem rendelkező területeket ért, másrészt a földrengéskárokat a biztosítók amúgy sem vállalják az érintett dél-ázsiai országok többségében.

Az idei év természeti csapásai eddig - a vasárnapi földrengés és szökőár előtt - már 40 milliárd dollárba kerültek a nemzetközi biztosítóknak, ezzel az idei volt a szakma legdrágább éve - mondták a Munich Re-nél.

A viszontbiztosító mindazonáltal felhívást adott közre a klímaváltozás elleni küzdelem erősítésére, mert szakértői szerint a klímaváltozás a természeti katasztrófák szaporodásának fő oka. "A legutóbbi, Buenos Aires-i klímakonferencia kudarca arra figyelmeztet, hogy gyorsan fogy az idő" - írta a Munich Re közleményében az igazgatótanács tagja, Stefan Heyd.

A nemzetközi segélyek elkerülhetővé teszik az új kölcsönök felvételét a katasztrófa sújtotta, szegény országok számára - vélték a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) szerdán.

A vasárnapi dél-ázsiai tenger alatti földrengést követő szökőár nagy területeken pusztított Indonéziában, Sri Lankán, Thaiföldön, Indiában, a Maldiv-szigeteken, Malajziában, Mianmarban és Bangladesben. Sri Lanka és Banglades már eddig is az IMF szegénységcsökkentő és növekedési hitelprogramjának kedvezményezettje.

A több mint 60 ezer halálos áldozatot követelő szökőár óta közel 25 ország ígért több mint 100 millió dollár segélyt az ENSZ sürgős mentesítő tevékenysége számára. Részletek

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Több mint 700 turista halt meg Thaiföldön

Több mint 700 külföldi turista veszett oda Thaiföldön az ázsiai királyság déli részén vasárnap végigsöpört szökőárban, amelyet a nem sokkal korábban az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének közelében bekövetkezett borzalmas erejű földrengés gerjesztett.

MTI Világ

Súlyosan megsérült egy cseh szupermodell a szökőárban

Súlyosan megsebesült a vasárnapi dél-ázsiai földrengést követő szökőár során a 25 éves Petra Nemcova, cseh származású, nemzetközi hírű szupermodell is. Élettársát, Simon Atlee brit fotóst az eltűntek között tartják nyilván.

Folk György (hvg.hu) Világ

A katasztrófa ellenére is buliznak Krabin

A délkelet-ázsiai földrengés és szökőár ellenére megrendezik a dél thaiföldi - a szökőár sújtotta - Krabi szigetére tervezett GreenSpirit újévi goa fesztivált.

MTI Világ

Tovább emelkedett a szökőár külföldi áldozatainak száma

Legalább tíz francia életét vesztette, tizennyolc pedig eltűnt a hét végi dél-ázsiai földrengés és szökőár következtében a francia hatóságok kedden közzétett legfrissebb veszteségmérlege szerint. Legalább száz német állampolgár sorsa ismeretlen.

MTI Itthon

Nem mondjuk le a délkelet-ázsiai utakat

Noha egy súlyos magyar áldozata is volt a szökőárnak, eddig az utasok többsége nem mondta le a délkelet-ázsiai térségbe induló utakat, sőt voltak, akik hétfőn fizettek be a térségbeli szilveszteri utazásra.

MTI Világ

Többmilliárd dolláros károk a szökőár miatt

A vasárnapi dél-ázsiai földrengés és szökőár, amely több mint 26 ezer emberéletet követelt, sokmilliárd dolláros pusztítást végzett - mondta az ENSZ humanitárius segélyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője kedden, de pontosabb becslésre nem vállalkozott. A helyi hivatalos szervek bizakodóbbak.

MTI Világ

Srí Lanka visszautasította az izraeliek segítségét

Az izraeli hadsereg orvosaiból és az egészségügyi szakszolgálat katonáiból álló 150 fős küldöttség kedden kénytelen volt lemondani Srí Lanka-i segélymisszióját, miután a dél-ázsiai ország, amely egyike a szökőár-katasztrófában legsúlyosabban érintett államoknak, nem hajlandó fogadni a csoportot - közölték izraeli katonai források.

Látványosan bezuhant Boris Johnson támogatottsága a pénteki családi balhé miatt

Látványosan bezuhant Boris Johnson támogatottsága a pénteki családi balhé miatt

Gazdag külföldieket csábítana Szaúd-Arábia, de igen komoly ennek az ára

Gazdag külföldieket csábítana Szaúd-Arábia, de igen komoly ennek az ára

Tényleg akkora veszély leselkedett Magyarországra, amekkoráról a Csernobil-sorozatban beszélnek?

Tényleg akkora veszély leselkedett Magyarországra, amekkoráról a Csernobil-sorozatban beszélnek?

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

Ma kezdődik a Czeglédy Csaba nélküli Czeglédy-ügy tárgyalása

Ma kezdődik a Czeglédy Csaba nélküli Czeglédy-ügy tárgyalása

A nap videója: Így néz ki a víz alatt az elsüllyesztett Boeing 747-es

A nap videója: Így néz ki a víz alatt az elsüllyesztett Boeing 747-es