szerző:
MTI

A kormány a napokban további 18 millió forintot juttat a földrengés sújtotta délkelet-ázsiai térségbe, Srí Lankára és Indonéziába - közölte a kormányszóvivő, aki további, Indiának és Thaiföldnek szánt felajánlásokat is kilátásba helyezett. Batiz elmondta, hogy a korábban kiutazni vágyók egy kormányrendelet értelmében elállhatnak az utazási szerződéstől.

A felajánlott összeget a humanitárius szervezetek ott tartózkodó képviselői fogják elkölteni gyógyszerre, élelmiszerre, sátrakra, ruhákra - tette hozzá a soron kívüli kormányszóvivői tájékoztatón Batiz András, jelezve, hogy a híradások szerint az áldozatok száma lassan eléri a százezret. Mint felidézte, egy tízfős orvoscsoport, a segélyszervezetek számos képviselője és a csaknem 40 millió forint értékű első segélyszállítmány gyógyszerekkel és fertőtlenítőszerekkel már megérkezett Srí Lankára. Batiz azt is hozzátette: január elején a külügyi segély-előirányzatból további felajánlás várható, amelyből Indiába és Thaiföldre is kerülhet.

"A miniszterelnök felkérte Magyarország NATO, illetve európai uniós nagykövetét, hogy kollégáikkal, partnereikkel egyeztetve vizsgálják meg, hogyan lehetne közösen segítséget nyújtani a délkelet-ázsiai térség rászorultjainak" - mondta a kormányszóvivő, aki kiemelte: a Külügyminisztérium szándéka szerint bővül azon országok köre, ahová hazánk segélyt küld.

Első ízben fordult elő, hogy ilyen katasztrófa után a kormányzati szervek, a civil szerveződések és a Malév közreműködésével más másnap egyeztetést tartottak a segítségnyújtás összehangolása érdekében - hangsúlyozta. 

Hazatérés, kiutazás (Oldaltörés)


"A kormány kiemelt felelősséget érez a térségben tartózkodó magyarok iránt" - mondta a kormányszóvivő, hozzátéve: tudomásuk szerint a nyolc magyar sérült közül már csak ketten vannak kórházban, hárman már haza is térhettek. Batiz András közölte: a körülbelül négyszáz, szervezett úton a térségben tartózkodó turista közül több mint ötvenen már hazautaztak szerdán a Malév chartergépével, ők Thaiföldön nyaraltak.

"Ma reggel újabb chartergép indult Thaiföldről - ez nem Malév-gép - erre tizenöt magyar szeretett volna felszállni" - mondta. Mint hozzátette, úgy tudják, egyelőre nincsenek mások, akik haza szeretnének jutni Magyarországra, tehát mindenki, aki akart, hazajuthatott. A kormányszóvivő pontos számadatot a hazaérkezettekről nem tudott mondani, miután sokan egyénileg tértek vissza Magyarországra. Szólt arról is, hogy Phuket szigetén a Külügyminisztériumnak már két embere nyújt segítséget az ott maradottaknak. Batiz András rámutatott arra: pontosan nem lehet tudni, hányan utaztak egyénileg a térségbe, 30-35-en lehetnek olyanok, akiket még keresnek.

A miniszterelnök telefonon felkérte Kolber István tárca nélküli minisztert, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről és járjon közbe, hogy a még itthon tartózkodó turistákat rendben kárpótolják az utazási irodák - közölte a szóvivő. Mint kiemelte, az 1996-os kormányrendelet alapján a még itthon lévő turisták, miután a Külügyminisztérium nem javasolja az utat, elállhatnak az utazási szerződéstől. Ennek alapján az utasok az eredetivel azonos értékű szolgáltatást igényelhetnek, amennyiben az iroda mégis a katasztrófa sújtotta területre utaztatja őket, akkor "az utasokat hátrányosan érintő minden körülményért felelősséggel tartozik" - tette hozzá. Ha az utas a helyettesítő szolgáltatást nem fogadja el, a részvételi díjat vissza kell neki fizetni, de a teljes összeg vonatkozásában erre az irodák nem kötelezhetőek - közölte Batiz András. 

A kormányszóvivő hozzátette: mivel a kialakult vis major helyzetről az utazási irodák sem tehetnek, át kell gondolni, hogyan lehet nekik is segíteni. A turisztikai hivatal vezetője felkérte az utazási irodák szövetségét, hogy dolgozzanak ki egy kompenzációs rendszert az irodák megsegítésére, és azt tárják a kormány elé.  A legfrissebb információt ismertetve elmondta, hogy egyetlen utazási iroda sem utaztat olyan célállomásra, amit a Külügyminisztérium nem javasol.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Ötvenhárom magyar tért haza Srí Lankáról

Megérkezett szerdán este fél 12 után pár perccel Budapestre 53 utassal a fedélzetén Srí Lanka-i fővárosból, Colombóból a Malév charterjárata. A katasztrófa sújtotta térségből érkezett turisták egészségesek, néhányan kisebb horzsolásos sérüléseket szenvedtek.

MTI Világ

Hitel helyett segély az ázsiai országoknak

A nemzetközi segélyek elkerülhetővé teszik az új kölcsönök felvételét a katasztrófa sújtotta, szegény országok számára - mondták a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF).

MTI/hvg.hu Világ

Nyolcvanezer felett az áldozatok száma

Több mint 80 ezer halálos áldozatot követelt a vasárnapi dél-ázsiai földrengés és szökőár egy újabb - nem hivatalos – veszteségmérleg szerint. Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a halottak számának ilyen ütemű emelkedésével a 100 ezer áldozat sem kizárható. Várhatóan szerda este ér Budapestre Srí Lankáról a Malév chartergépe, fedélzetén 53 magyarral.

MTI Világ

Új jogeset a szökőár az európai bíróságok számára

Az ázsiai szökőár-katasztrófában eltűnt európaiak családtagjainak egyes szélsőséges esetekben akár tíz évet is várniuk kell, mielőtt hozzájuthatnak örökségükhöz. A nemzeti törvényhozás ebben a kérdésben igencsak változatos.

Ősszel már olthatják a hetedikes fiúkat HPV ellen

Ősszel már olthatják a hetedikes fiúkat HPV ellen

Minden kaposvári kosaras szerződését felbontották

Minden kaposvári kosaras szerződését felbontották

A Hamann kezelésbe vette az új BMW X5-öst

A Hamann kezelésbe vette az új BMW X5-öst

„Krízis van” – magyar aláírással jelent meg figyelmeztetés a Financial Timesban

„Krízis van” – magyar aláírással jelent meg figyelmeztetés a Financial Timesban

Templomban készült támadásra egy szír menekült, fedett FBI-ost avatott be a tervébe

Templomban készült támadásra egy szír menekült, fedett FBI-ost avatott be a tervébe

Feltörjük az iPhone-okat és az androidos csúcstelefonokat – állítja egy cég

Feltörjük az iPhone-okat és az androidos csúcstelefonokat – állítja egy cég