szerző:
MTI

Az Adriai-tenger horvátországi szakaszán 2005 januárjától a külföldi zászló alatt hajózó valamennyi jachtot és motorcsónakot speciális matricával kell ellátni. A horvát kormánynak a matrica bevezetésével az a célja, hogy megakadályozza az adócsalást a jachtok bérbeadásánál.

Az éves matrica megvásárlásával az esedékes illetékeket és adókat kell leróni. Ezen kívül minden hajón jegyzéket kell vezetni azokról a személyekről, akik használhatják a járművet, s meghatározták azt is, hány fős lehet a legénység.

A jachtok bérbeadásával csak a Horvátországban bejegyzett cégek foglalkozhatnak, a regisztrációt 2006 szeptemberig lehet elvégezni.

A horvát kikötőkben 2004 első tíz hónapjában 718 ezer vendég fordult meg, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák száma 13 százalékkal 1,12 millióra nőtt ebben az időszakban. A vendégek 95 százaléka külföldi volt.

A kikötők árbevétele 24 százalékkal 264,6 millió kunára (34,7 millió euró) nőtt. A bevétel háromnegyede a hajók bérbeadásából származott. A kikötőkben 1112 ember dolgozott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tóth Zsuzsa Tech

Forradalmian új mélytengeri merülőhajót fejlesztenek

Hihetetlen, de bolygónk több mint fele tökéletesen ismeretlen számunkra. Azonban hamarosan megnyílhatnak előttünk a mélytengerek eddig sötétbe burkolózó titkai, s akár az interneten is nyomon követhetjük a hideg és a sötétség birodalmának mindennapjait. Az Alvin 2 kutatóhajó vízrebocsátása fontosabb esemény lesz, mint a Holdkomp üzembehelyezése.

Gazdaság

Nevet és tematikát vált a Médiahajó

Nevet és tematikát vált a tizenhárom éven át Médiahajóként ismert közéleti esemény, amely A Hajó néven működik tovább – mondta szerdán a Médiahajó ötletgazdája és szervezője.

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom