szerző:
MTI/hvg.hu

A dél-ázsiai földrengés és szökőár sújtotta térségek nagyobb városainak kórházai túlzsúfoltak, állandó az áramkimaradás, kevés az orvosi eszköz. Van, ahol a kórház előtti a járdán fekszenek a betegek. Néhány szumátrai térség ráadásul megközelíthetetlen, az indonéziai Aceh tartományt pedig szerdán erős, a Richter-skálán 5,1-es erősségű utórengés rázta meg. Még 10-11 magyart keresnek a szökár sújtotta ázsiai térségben.

Még 10-11 magyart keresnek a szökőár sújtotta ázsiai térségben, értesült a hvg.hu. A külügyi tárca szerint Thaiföldön 6, a többi országban 4-5 magyar turistáról nincs hír.

Magyar segély Szumátrára
A Magyar Iszlám Közösség hamarosan Szumátra szigetére szállítja az általa összegyűjtött gyógyszereket és orvosi eszközöket - közölte a közösség. A Magyar Iszlám Közösség  az egyetlen magyar szervezet, amely Szumátrára juttatja el adományait - áll a közleményben. A tájékoztatás szerint a kiutazó segítők előkészítik a helyszínt egy január végén induló, húsz fős orvos csapatnak is. Mint megtudtuk, a közösség egyfajta összekötő lesz az indonéziai iszlám szervezetek és a magyar orvosok között, az orvosoknak ugyanis szükségük lesz a katasztrófa sújtotta térségben logisztikai támogatásra, amit csak az indonéziai iszlám szervezetektől remélhetnek. A közösség elnöke a hvg.hu-nak elmondta, hogy január 23-án Koncert Szumátráért címen jótékonysági koncertet szervez a Budapest Kongresszusi Központban a katasztrófa sújtotta térség lakosainak megsegítésére. Úgy tudjuk, a koncerten Ákos és Cseh Tamás lépne fel. A koncertből 8 millió forintos nettó bevételt remélnek, amit teljes egészében a kiutazó orvos csapatnak és az őket segítő indonéz segélyszervezeteknek szánnak. A Magyar Iszlám Közösség korábbi közlése szerint a segíteni akarók az adományokat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. 10402142-21481226-00000000 Magyar Iszlám Közösség Indonéz segélyakció megjelöléssel adhatják postára.
Újabb és újabb megpróbáltatások várnak a dél-ázsiai földrengés és az azt követő szökőár túlélőire. Szemtanúk szerdai beszámolója szerint miközben a végsőkig legyengült és kiszáradt túlélők sokaságát szállítják a katasztrófa sújtotta térségek nagyobb városainak kórházaiba, azok már olyan mértékben túlzsúfoltak, hogy képtelenek ellátni a rászorultakat. Emellett szinte állandó áramkimaradás, továbbá az alapvető orvosi eszközök hiánya akadályozza az orvosokat hivatásuk gyakorlásában.

Különösen kritikus a helyzet Banda Acehben, a december 26-i katasztrófa által leginkább sújtott indonéziai Aceh tartomány székhelyén, ahová a vidéki régiókból szállítják a rászorultakat. A város kórháza olyannyira zsúfolt, hogy a túlélők hordágyon a környező járdákon fekszenek. A kórházban többnyire nincs világítás, a falak vérrel telefröcsköltek, teljes a hiány az infúziós zacskókban, injekciós tűkben és más alapvető, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen eszközökben.

Mindez további kihívást jelent a nemzetközi segélyakció számára, amely amúgy is rendkívüli nehézségekkel küszködik. Néhány szumátrai térség továbbra is megközelíthetetlen, bár a logisztikai problémákat némileg könnyítette, hogy banda Aceh repülőtere ismét képes a légi úton érkező segélyszállítmányok fogadására és szétosztására.

Utórengés Szumátrán

A december 26-i földrengés és az azt követő szökőár által leginkább sújtott indonéziai Aceh tartományt szerdán erős, a Richter-skálán 5,1-es erősségű utórengés rázta meg. Az indonéz kormány szerint a szerdai utórengés során nagyobb anyagi károk nemtörténtek és a földmozgást ezúttal nem kísérte szökőár. A szerdai földrengés a Richter-skálán 5,1-es erősségű volt, s annak epicentrumát 33 kilométerrel a tengerfenék alatt és a tartomány központjától, Banda Acehtól 66 kilométerre délnyugatra mérték. Értesülések szerint a földmozgást a városban is érezni lehetett. A december 26-i katasztrofális erejű szumátrai földrengés után az elmúlt napokban több kisebb utórengés volt a térségben.

A svédek 38 százaléka érintett a katasztrófában

Svédország lakosságának kereken 38 százaléka közvetlenül vagy közvetve érintett a december 26-i dél-ázsiai katasztrófában. Erről tanúskodik az a felmérés, amelynek eredményei kedden este váltak ismerté Stockholmban. Eszerint 2,8 millió svéd állampolgár hozzátartozóján, barátján vagy munkahelyi kollégáján keresztül személyesen érintett a katasztrófában – derül ki a Sifo közvélemény-kutató intézet felméréséből. Hivatalos adatok szerint a december 26-i földrengés, illetve az azt követő szökőár következtében 52, a térségben tartózkodó svéd állampolgár vesztette életét. További több mint 1900 svéd polgárt eltűntként tartanak nyilván.

Német nagylelkűség a cunami áldozataival szemben (Oldaltörés)

Egész Európát megmozgatta a dél-ázsiai szökőár áldozatain való segíteni akarás szelleme: az "öreg földrész" országai szinte egymást múlják felül az adakozás terén. A kormányok által felajánlott euró- és dollármilliókat magánszemélyek és egyházak, jótékonysági szervezetek donációi egészítik ki.

Svédországban egyetlen tv-műsor hatására 40 millió euró gyűlt össze, ami alighanem világrekord a 8,5 milliós országtól. A szomszédos Norvégia kormánya 135 millió eurót ajánlott fel az ázsiai rászorulóknak.

Nagy-Britanniában a kormány 70 millió fontot ajánlott fel segítség gyanánt, míg magánszemélyek adományaiból eddig csaknem százmillió font gyűlt össze. Ausztria lakossága egy hét alatt 12 millió eurót adományozott jótékony szervezeteken keresztül a dél-ázsiai szökőár áldozatainak javára.

Az adakozásban mindig élen járó németek ezúttal is kitettek magukért. December 27. óta mintegy százmillió eurót utaltak át különböző egyházi és világi karitatív szervezetek számláira, a cunami károsultjainak javára. Michael Schumacher autóversenyző előtt: a népszerű sportoló kedden tízmillió dollárt ajánlott fel a nemes célra!

A sportolók amúgy is kitesznek magukért: a Bayern München labdarúgói 300 ezer eurót adományoztak, emellett vállalták egy árvaház felépítését Srí Lankán. A német válogatott pedig január végén jótékony célú mérkőzést vív a Bundesligában játszó legjobb idegenlégiósokból összeállított csapat ellen a gelsenkircheni AufSchalke arénában.

Michael Hartmann, a Bundesliga elnöke a ZDF televízió kedd esti "Wir wollen helfen!" (Segíteni akarunk!) mottójú gálaműsorában reményének adott hangot, hogy a várhatóan mintegy 3 millió eurós bevételt - méltányossági alapon - adómentesen sikerül átutalni a segélyszervezetek kontójára. A gálán jelenlévő politikusok (Michael Glos CSU-képviselő, Wolfgang Scha:uble CDU-alelnök, Franz Müntefering SPD-főtitkár) buzgón bólogattak, ám Hartmannak erről majd Hans Eichel pénzügyminiszterrel kell egyezségre jutnia.

A ZDF műsorában magánszemélyek és vállalatok összesen 29,4 millió eurót ajánlottak fel a dél-ázsiai földrengés és szökőár károsultjainak. (Ehhez jön még Schumacher tízmilliója.) A nézőtéren összhang volt a különböző pártok politikusai között, mint ahogyan egyetértenek a pártok abban is, hogy a Bundestag rendkívüli ülésen adózzon az ázsiai természeti katasztrófa áldozatai emlékének.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megtalálták a Marson a Star Trek logóját

Megtalálták a Marson a Star Trek logóját

Dzsudzsákék nagyot ugrottak a FIFA-ranglistán

Dzsudzsákék nagyot ugrottak a FIFA-ranglistán

Csecsenföldön nyelvkitépés és ujjtörés jár a nem tetsző kommentekért

Csecsenföldön nyelvkitépés és ujjtörés jár a nem tetsző kommentekért

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Hirtelen mintha a Huawei sem értené, hogyan kerültek reklámok a telefonjaira

Hirtelen mintha a Huawei sem értené, hogyan kerültek reklámok a telefonjaira

Elfogták a nőt, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Elfogták a nőt, aki agyonütötte az állatkert teknősét