szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A passzív dohányos gyermekek iskolai matematikai eredményei és olvasási képességei rosszabbak, mint azoké, akiknek otthoni élete dohányfüsttől mentes - állapították meg amerikai kutatók.

Kimberley Yolton, a Cincinnati Gyermekklinika munkatársa és kutatócsoportja több mint 4 ezer 6-16 év közötti gyermek iskolai teljesítményét vizsgálta, megkülönböztetett figyelemmel kísérve az olvasási és matematikai eredményeket, általában véve a gondolkodási képességet. Egyúttal megmérték, hogy az érintett gyermekek vérében milyen mennyiségben van jelen a nikotin lebomlásakor keletkező vegyület, a kotinin, ami jelzi, hogy az illető gyermek szervezete milyen mértékben telítődött dohányfüsttel.

A kotinin koncentrációja egyértelműen magasabb volt azoknál, akinek legalább egy családtagja dohányzik.

A cincinnati kutatók számára a vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy azok a gyermekek, akiknek vérében magasabb volt a kotinin koncentrációja, rosszabb eredményeket produkáltak matematikából és olvasásból, és általában véve gyengébb teljesítményt nyújtottak a logikus gondolkodás terén, úgy, hogy a teljesítmény romlása egyenes arányban állt a kotinin koncentrációjának növekedésével - írta a kutató az Environmental Health Perspectives című folyóiratban.

Megfigyelhető volt az is, hogy már csekély mennyiségű kotinin is csökkentette az illető gyermek eredményeit.

A jelenség oka egyelőre nem ismert - írta Kimberley Yolton. Utalt ugyanakkor arra, hogy állatkísérletek már korábban egyértelműen bizonyították, hogy a dohányfüst, illetve az abban lévő anyagok módosítják az idegrendszer struktúráját. Közrejátszhat az is, hogy a dohányfüst belélegzése csökkenti a gyermek szervezetének oxigénellátását - tette hozzá a kutatónő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Már nagykorúak sem dohányozhatnak az iskolákban

Az oktatási miniszter módosítása nyomán kikerült a jogszabályból az a rendelkezés, amely szerint "az iskola - a kiskorú tanulóktól elkülönítetten - a nagykorú tanulói részére kijelölhet olyan helyet, ahol dohányozni lehet".

Itthon

A kiskorúak fele rendszeres dohányos Magyarországon

Miközben a dohányzás okozta betegségek vezetik a magyar halálozási statisztikákat, a fiatalok egyre korábban szoknak rá a cigarettára - közölte Vajó Péter, a Magyar Rákellenes Liga munkatársa a közelgő füstmentes világnap kapcsán.

Mindenki karanténba került egy újfehértói rendezvény után

Mindenki karanténba került egy újfehértói rendezvény után

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

Meglepő területen tűnt fel az OTP-től váratlanul távozó felső vezető

Meglepő területen tűnt fel az OTP-től váratlanul távozó felső vezető