szerző:
MTI

Kevesen vették komolyan Bill McGuire brit katasztrófakutatót, amikor 2001-ben előállt azzal a teóriával, hogy a Kanári-szigetek egyike, La Palma szét fog szakadni, példátlan méretű szökőárt okozva a térségben, elárasztva az egész szigetcsoportot, Spanyolország és Portugália partvidékét, sőt Amerika keleti partjait is.

Bár az indiai-óceáni szökőár borzalmas katasztrófája most sokakat elgondolkoztatott, a legtöbb tudós változatlanul merő pánikkeltésnek tartja McGuire elméletét.

A brit kutató szerint a várható szigetszakadás földrengéseket idézne elő és vulkánok kitörését. Több milliárd tonna szikla zúdulna az Atlanti-óceán vizébe, "megacunamit" idézve elő. A szökőár teljesen elárasztaná a Kanári-szigeteket, majd néhány órán belül tíz méter magas vízfal érné el Spanyolország, Portugália és Észak-Afrika partjait. 12 órával később 20 méteres vízfal zúdulna az Egyesült Államok keleti partvidékére.

A legtöbb tudós szerint hollywoodi horrorfilm forgatókönyvébe jó lenne a brit katasztrófakutató víziója, tudományos elméletként azonban nem állja meg a helyét. Igaz, hogy La Palma szét fog szakadni, de ez a folyamat évmilliók alatt megy végbe - hangsúlyozza Juan Carlos Carracedo, a kanári-szigeteki vulkanológiai intézet igazgatója.

A legtöbb tudós szerint a belátható jövőben nem fenyegeti olyan szökőár Spanyolország vagy Portugália partjait, amilyen most feldúlta nyolc dél-, délkelet-ázsiai ország partvidékét. Bizonyos mértékű szökőárveszély azonban szerintük is kétségtelenül fennáll, erre utal egyebek között az a tény is, hogy az utóbbi 300 évben tizenhat kisebb-nagyobb cunami csapott le a két ország partjaira. Az európai és afrikai lemezek találkozásánál keletkező súrlódások okozták ezeket, valamint a Földközi-tenger déli medencéjében történt földrengések.

E szökőárok többsége azonban olyan kicsi volt, hogy még anyagi károkat sem okozott. Kivétel az 1755-ös szökőár, amelyet az Atlanti-óceánban bekövetkezett, a Richter-skála szerint 8,5-es erősségű földrengés váltott ki. 12-15 méteres vízfal zúdult akkor Lisszabonra, a spanyol és a portugál partvidék nagy részére. Utólagos számítások alapján húszezerre becsülik az akkori szökőár halálos áldozatainak számát.

Legutóbb 2003 májusában volt egy kisebb szökőár ebben a térségben egy algériai földrengés nyomán. Halálos áldozatokat nem követelt, sőt a partokon károkat sem okozott. Palma de Mallorca és Mahon kikötőjében azonban tönkretett több száz csónakot és vitorlást.

Noha nagy szökőárral általában nem számolnak a térség tudósai, egy cunamiveszélyt előrejelző figyelmeztető rendszer kiépítését mind indokoltnak tartanák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Szaúd-Arábia megháromszorozta segélyösszegét

Szaúd-Arábia megháromszorozta a dél-ázsiai szökőár áldozatainak nyújtott segélyét, amely így eléri a 30 millió amerikai dollárt, Szingapúr 23 millió dollárt ajánlott fel, Hongkongban pedig egy börtön foglyai gyűjtöttek össze több mint 18 ezer dollárt.

MTI Itthon

Visszahívják a thaiföldi magyar nagykövetet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utasította Somogyi Ferenc külügyminisztert, hogy hívja vissza Vándor Jánost, Magyarország thaiföldi nagykövetét. Vándor ellen külügyminisztériumi vizsgálat indult, a nagykövet ugyanis a szökőár idején Magyarországon tartózkodott és csupán január 5-én utazott vissza Bangkokba.

MTI Világ

Indonéziában tovább emelkedett az áldozatok száma

Megközelítette a százezret Indonéziában a december 26-i földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma: a legfrissebb adatok szerint 98 ezer 489-en vesztették életüket a természeti csapásban - jelentette be pénteken a jakartai kormány.

MTI Világ

Betiltották Srí Lankán az örökbefogadást

Srí Lanka egyelőre betiltja a pusztító szökőár következtében árvaságra jutott gyermekek örökbefogadását, miután gyerekrablásokról szóló - meg nem erősített - jelentéseket kapott - közölte a kormány csütörtökön.

MTI Világ

Már csak három magyart keresnek

Jakartában huszonhat ország, valamint nemzetközi szervezetek képviselői kezdtek tanácskozást a dél-ázsiai szökőár áldozatainak szánt segélyek ügyéről. Már csak három magyar hollétéről nem tud a Külügyminisztérium. Két turista tegnap óta jelentkezett Thaiföldön.

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Az olaszok „egyetemen” tanítják a kutyáknak, hogyan keressenek a gazdájuknak egy rakás pénzt

Az olaszok „egyetemen” tanítják a kutyáknak, hogyan keressenek a gazdájuknak egy rakás pénzt

Nem is anonim a kormány által sérelmezett anonim bankkártya

Nem is anonim a kormány által sérelmezett anonim bankkártya

A kormány a csokot tolja, miközben hétből csak egy igénylő jut bérlakáshoz Szegeden

A kormány a csokot tolja, miközben hétből csak egy igénylő jut bérlakáshoz Szegeden

A nap fotója: "Csak egy SMS volt", és egy totálkáros Suzuki lett belőle

A nap fotója: "Csak egy SMS volt", és egy totálkáros Suzuki lett belőle

Orbán macedón barátjának elvileg nagyon nehéz lenne megkapnia a menekültstátuszt

Orbán macedón barátjának elvileg nagyon nehéz lenne megkapnia a menekültstátuszt