szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leállíttatta az ukrajnai elnökválasztás megismételt második fordulóján született eredmény hivatalos kihirdetését kedden a kijevi legfelsőbb bíróság.

A testület azért hozta meg ezt a döntést, mert a voksolás vesztese, Viktor Janukovics lemondott kormányfő újabb kifogást emelt a választás tisztaságával kapcsolatban, keresetének elbírálásáig pedig nem hozzák nyilvánosságra az eredményt.

Ukrajnában az az eljárás, hogy a választási győzelem akkor válik véglegessé, ha az Ujradovij Kurjer vagy a Holosz Ukraini című hivatalos napilapok valamelyike közzéteszi az eredményt. A két újság vezető szerkesztői elmondták: a legfelsőbb bíróság utasította őket, hogy a december 26-án megrendezett megismételt második forduló végeredményét egyelőre ne nyomtassák ki.

Politikai elemzők egyöntetű véleménye: a vesztes Janukovics pártján lévőknek semmi esélyük sincs arra, hogy megmásítsák a választás kimenetelét, lépésükkel csupán csak azt érhetik el, hogy a győztes Viktor Juscsenko elnöki beiktatása késedelmet szenvedjen. Ukrajnában ugyanis az új államfő jogaiba helyezése addig nem történhet meg, míg a szóban forgó két lap valamelyike le nem hozza a hivatalos végeredményt.

A Nyugat-barát Juscsenko hívei arra számítottak, hogy már a napokban meg lehet rendezni az elnök beiktatását. A jelenlegi állás szerint azonban meg kell várniuk a legfelsőbb bíróság döntését a Janukovics-féle újabb beadványról. Ez nagy valószínűséggel elutasító lesz, és ebben az esetben a hét végén, vagy a jövő héten politikai favoritjuk elfoglalhatja a legmagasabb közjogi méltóság posztját.

Az ukrán központi választási bizottság hétfői hivatalos közleménye szerint Juscsenko a szavazatok 51,99, míg Janukovics 44,2 százalékát nyerte el a megismételt második fordulóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Magyar megfigyelők az ukrán elnökválasztáson

Tizenöt magyar megfigyelő lesz jelen a december 26-i megismételt ukrajnai elnökválasztást ellenőrző nemzetközi megfigyelő csoportban - közölte a külügyi szóvivő csütörtökön.

MTI Világ

Az ukrán titkosszolgálat cáfol

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat cáfolta (SZBU), hogy köze lenne Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt megmérgezéséhez.

MTI Világ

Az ukrán ellenzék feloldja a blokádot

Beleegyeztek a Viktor Juscsenko megválasztott ukrán elnököt támogató tüntetők, hogy feloldják a kormány épületének blokádját, miután Viktor Janukovics kormányfő nem jelent meg az épületben.

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből