szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn elrendelte, hogy vonultassanak fel nagy létszámú biztonsági erőket a Gázai övezet és Izrael közötti átkelőkhöz, hogy megakadályozzák az izraeliek elleni merényleteket - közölte hétfőn egy palesztin biztonsági illetékes.

Mosé Jaalon tábornok, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke az izraeli katonai rádió szerint ezt megelőzően parancsot adott egy nagyszabású szárazföldi művelet megtervezésére a Gázai övezetben arra az esetre, ha a Palesztin Hatóság nem vet véget gyorsan a támadásoknak.

Mahmúd Abbász azután hozta meg döntését, hogy három fegyveres csoport csütörtök este pokolgépes merényletet hajtott végre a nagy forgalmú Karni átjárónál, amelynek következtében hat izraeli halt meg a három öngyilkos merénylőn kívül. Az újdonsült palesztin elnök elrendelte azt is, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai épüljenek be a palesztin biztonsági szolgálatokba .

Egy név nélkül nyilatkozó palesztin biztonsági vezető hangsúlyozta, hogy a Fatahhoz kötődő fegyveres szervezet - amely támadások százait intézte már Izrael ellen - "a Palesztin Hatóságon belül folytatja munkáját", és ennek megvalósítását "Abu Mázen (Abbász mozgalmi neve) a lehető legrövidebb időn belül várja".

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai két másik palesztin fegyveres szervezettel együtt vállalták azt a múlt csütörtöki, hat izraeli halálával végződő öngyilkos merényletet, amelyet a Gázai övezet és Izrael közötti Karni átkelőnél hajtottak végre.

Hétfőn egy magas rangú izraeli illetékes leszögezte: nincs türelmi idő Abbásznak, harcolnia kell a terrorizmus ellen, és egységeinek meg kell akadályoznia a Kasszám rakéták és aknalövedékek kilövését Izraelre.

Ugyanakkor Száeb Erekát palesztin főtárgyaló úgy nyilatkozott, hogy a palesztinok elutasítják Izrael fenyegetését és nyomását, mert Izraelnek vissza kellene térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy megállapodjanak az erőszakos cselekmények kölcsönös leállításáról a közel-keleti rendezésre hivatott "útitervnek" megfelelően.

Elutasította a Hamász palesztin iszlám radikális szervezet hétfőn a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) felhívását az Izrael elleni támadások leállítására, arra hivatkozva, hogy egy ilyen felhívás Izrael hadműveleteit segíti a megszállt palesztin területeken. "Sajnáljuk, hogy egyesek a PFSZ nevét használják fel olyan felhívások közzétételére, amelyek ellentétesek a palesztin nép érdekeivel - jelentette ki Számi Abu Zahri, a Hamász szóvivője. - Az ilyen nyilatkozatok segítik a cionista ellenséget, s ürügyet szolgáltatnak neki a megszállás folytatására és az agresszió igazolására."

Az izraeli hadsereg több ezer tagja írta alá azt a petíciót, amelyben kijelenti, hogy megtagadja a Gázai övezetben lévő zsidó telepek felszámolását elrendelő parancs teljesítését - közölte hétfőn egy zsidó telepesszervezet szóvivője. Noám Livnat elmondta: eddig hozzávetőleg hétezer katona látta el kézjegyével a dokumentumot, s a következő hetekben várhatólag további 3 ezer fegyveres követi példájukat.

Feltételezett Hezbollah-célpontokat támadott Dél-Libananban hétfőn az izraeli légierő. A libanoni hatóságok közlése szerint a támadásra azt követően került sor, hogy a Hezbollah gerillái felrobbantottak egy izraeli bulldózert a libanoni-izraeli határ közelében fekvő Sebaa-tanyák körzetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle