szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Karsai László történész szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze 1947-ig a magyar háborús bűnös ellen. Ez alapján indokolt lenne a ma Ausztráliában élő Charles Zentai őrizetbe vétele; a magyarországi holokauszt ismert kutatója szerint. Karsai szerint nem a Wiesenthal-központ akadt Zentai nyomára, hanem az egykori áldozat édesapja.

"Megítélésem szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze ellene (Charles Zentai ellen) '47-ig, hogy ennek alapján, legalábbis a házi őrizetbe vétele, vagy őrizetbe vétele indokoltnak tűnne" - fogalmazott Karsai László.
   
A történész az ügy részleteiről szólva elmondta: a ma 86 éves, az ausztráliai Perth városában élő Charles Zentai, azaz Zentai Károly 1944. októbere-novembere között felettesével, Nagy Lajos főhadnaggyal együtt halálra verte Balázs Pétert, az akkor 18 éves, Budapesten bujkáló zsidó fiatalembert.
   
Zentai Károly, aki Budafokon, a Kossuth Lajos utcában lakott és hadapród őrmester volt, egy villamoson vette észre Balázs Pétert, majd "azonnal önhatalmúlag letartóztatta, bevitte" az Aréna úti (ma Dózsa György út) laktanyába, ahol "addig ütötték-verték, kínozták, hogy meg is halt".
   
Mint Karsai László elmondta, az ügyről szóló 80-90 oldalas dokumentumot - amelyben szerepel Balázs Péter édesapja által 1945 után végzett magánnyomozás, a katonapolitikai osztály nyomozása, Nagy Lajos hadnagy és Máder Béla századparancsnok népbírósági, valamint népügyészségi anyaga - a meggyilkolt fiatalember öccse bocsátotta rendelkezésére.
   
A Nagy Lajos elleni vádirat szerint "rendszeresen razziáztak, és több bujkáló zsidót, munkaszolgálatost elfogtak, bevittek az Aréna úti (...) laktanyába és ott megkínozták" - mutatott rá a történész.
   
Mint elmondta, Nagy Lajos szovjet fogságba esett, majd miután 1947-ben hazatért, halálra ítélték. A kivégzéséről szóló jegyzőkönyvet a történész még nem látta. Zentai Károly amerikai fogságba esett - ahonnan sikertelenül kérték kiadatását -, majd Ausztráliába szökött.
   
Karsai László szólt arról is: nem a Simon Wiesenthal Központ akadt Charles Zentai nyomára, hanem a meggyilkolt Balázs Péter édesapja. A budafoki ügyvéd évekig küzdött azért, hogy ezt az embert bíróság elé állítsák. 1970-ben bekövetkezett halála után az ügyet Balázs Péter öccse vitte tovább - fűzte hozzá.
   
A történész közölte: először 1987-ben adták át az ügyről szóló dokumentumot a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi illetékeseinek, "akik 16 éven keresztül a fülük botját sem mozgatták".
   
Majd 2003-ban Balázs Péter öccse kereste meg, hogy juttassa el a dokumentumot Efraim Zuroffhoz, a központ vezetőjéhez - mondta Karsai, hozzátéve, hogy akkor az anyagot angol nyelvű összefoglalóval látta el. Az ügy dokumentációját Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény irattárában helyezték el.  
   
Karsai - mint elmondta - hivatalosan a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kérte fel, hogy nézzen utána az ügynek. Efraim Zuroff a magyar Külügyminisztériumot, a tárca állambiztonsági történeti levéltárát, majd a Mazsihiszt kereste meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Magyar háborús bűnösre bukkantak Ausztráliában

Magyar háborús bűnöst talált a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ. Az Ausztráliában élő Charles Zentai katonatisztként 1944 novemberében állítólag részt vett egy zsidó fiatalember megölésében. Zentai tagadja a vádakat, s kész Magyarországra jönni.

MTI/hvg.hu Itthon

Zentai tagadja háborús bűneit és kész hazatérni

Tagadja háborús bűneit, és kész hazatérni önmaga védelmében az ausztráliai Perthben élő Charles Zentai. A 86 éves Zentai nyomára az "Utolsó esély" akció keretébenbukkantak a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ nácivadászai.

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség