szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar kormány az autonómia kérdésében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontját támogatja - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden egy televíziós műsorban.

A miniszterelnök szerint: "ez egy kiterjedő decentralizáció és egy folyamatosan kiterjedő kulturális autonómiának a valamilyen keveréke, ami politikát most a román kormány az RMDSZ támogatásával visz".

Gyurcsány szerint a magyar kormány támogatása azt jelenti, hogy ha vita van a román kormánypártok és az RMDSZ között, akkor a magyar kormány az RMDSZ politikáját támogatja.

Egy újságírói kérdésre, amely szerint, ha az RMDSZ azt mondja két év múlva, hogy etnikai alapú területi autonómiát szeretne, akkor a magyar kormánynak azt kell-e támogatnia, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: mai felfogása szerint igen.

A szlovák közjogi méltóságok autonómiával kapcsolatos véleményére is reagált a magyar miniszterelnök: szerinte a szélsőséges nacionalista irányzatok a régióban állandó nyomás alatt tartják a kormányokat, és azoknak a társadalmi béke fenntartása érdekében időként tekintettel kell lenniük az ilyen igényekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hallani sem akarnak az autonómiáról Pozsonyban

Elzárkóznak a kisebbségi autonómia minden lehetséges formájától Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai - derült ki hétfőn Pozsonyban az államfő, a házelnök és a kormányfő találkozója után.

MTI Világ

Kasza József szerint nem kell félni a magyarok autonómiájától

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elégedett azzal, hogy lépésről lépésre megvalósul a vajdasági magyarok perszonális autonómiája. Ettől az autonómiától senkinek sem kell félnie Szerbiában - mondta a Dnevnik című újvidéki napilapnak adott nyilatkozatában.

MTI Világ

Meciar beavatkozásnak tekinti Gyurcsány autonómia-felvetését

A Szlovák Köztársaság belügyeibe való megengedhetetlen beavatkozásnak nevezte Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök autonómia-felvetéseit a Vladimír Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) országos vezetősége.

Greta Thunberg mindenkit leparancsolna a repülőről, de van ezzel egy kis probléma

Greta Thunberg mindenkit leparancsolna a repülőről, de van ezzel egy kis probléma

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban