szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette teszi le hivatali esküjét George W. Bush, az Egyesült Államok tavaly november 2-án újraválasztott elnöke. A ceremónia költségei a biztonsági intézkedések nélkül is több mint 40 millió dollárra rúgnak.

Az elnököt a hagyomány szerint a washingtoni Capitolium nyugati lépcsőjénél iktatják be hivatalába. Az ünnepség helyi idő szerint délben kezdődik, várhatólag negyedmilliós közönség előtt.

Ezután indul a színpompás felvonulás, amely a Capitoliumtól a Pennsylvania sugárúton a Fehér Házig tart, s amelyet várhatóan félmillióan tekintenenk meg. Este összesen kilenc hivatalos beiktatási bált rendeznek. A legkeresettebb a Texas-Wyoming bál, (Bush texasi, Dick Cheney alelnök pedig wyomingi), amelyen a részvevők szmokingot és cowboycsizmát viselnek az előírás szerint, és a jó hangulatról többek között Lyle Lovett countryénekes gondoskodik. Az elnök mind a kilenc bált felkeresi. Este tűzijáték is lesz.

© AP
A magányadományokból fedezett ünneplés rekordösszegbe, 40 millió dollárba kerül, amely nem foglalja magába a biztonsági intézkedéseknek az adófizetők pénzéből finanszírozott költségeit. Az utóbbiból a fővárosnak 12 millió dollárt kell állnia, amelyet most először nem térít meg a szövetségi büdzsé.

A nagyobb adományozók hozzájárulása 50-250 ezer dollár volt, viszonzásul a főbb rendezvényekre kapnak a méregdrága jegyekből, amelyekkel azután megajándékozhatják ügyfeleiket. Sokan helytelenítették, hogy ekkora összegeket költenek a beiktatásra, miközben dúl az iraki háború, Dél-Ázsiában meg szökőár pusztított.

Az elnök a kritikákra válaszul "a demokrácia nagy ünnepének" nevezte a beiktatást. "Az egész országból érkeznek emberek, hogy a demokráciát és a győzelmemet ünnepeljék, és én szívesen ünnepelek velük".

Republikánus reprezentáció (Oldaltörés)

A szervezők úgy döntöttek, hogy legyen a beiktatás mottója a szabadság ünneplése és a tiszteletadás az Irakban és Afganisztánban harcoló katonáknak. A beiktatási bálok között újdonság a kétezer személyre szóló főparancsnoki bál, amelyre olyan katonákat hívtak meg, akik vagy megjárták már Irakot, vagy pedig éppen oda tartanak.

Január 20-án a beiktatási ünnepséggel párhuzamosan tüntetések lesznek a fővárosban az iraki háború és az elnök politikája ellen. Az International ANSWER, a United for Peace and Justice háborúellenes koalíciók, továbbá feministák, "fekete párducok", környezetvédők, antiglobalisták, melegszervezetek, anarchisták felvonulásokat, ellenbálokat, gyűléseket terveznek, amelyekre tízezreket várnak. A hatóságok az ünnepségek helyszínétől kellő távolságban adtak engedélyt a megmozdulásokra.

Az elnök rendkívüli biztonsági intézkedések mellett teszi le hivatali esküjét. Ez lesz az első elnöki beiktatás a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások óta. A belvárosban jelentős területet zárnak le az autóforgalom elől, és a parkolást is megtiltották. A biztonságról 6 ezer rendőr és 7 ezer katona gondoskodik. A közlekedést a metróba terelik, ahol ugyancsak szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítanak. A szabadtéri rendezvényekre tartó nézőket megmotozzák, vagy fémdetektoros kapukon kell áthaladniuk, esernyőt pedig nem vihetnek magukkal. A rend őrei robbanóanyag kiszimatolására idomított kutyákkal járőröznek, és a belvárosban vegyi, biológiai és sugárveszélyt jelző műszereket is elhelyeztek. A főváros feletti légtérből kitiltják a repülőgépeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Irán visszavágott Bushnak

Irán elegendő katonai erővel rendelkezik ahhoz, hogy megakadályozzon minden ellene irányuló támadást - jelentette ki kedden az ország védelmi minisztere azt követően, hogy George Bush amerikai elnök nem zárta ki egy Irán elleni esetleges katonai fellépés lehetőségét.

MTI Világ

Bush szerint az amerikaiak jóváhagyták iraki politikáját

Novemberi újraválasztását iraki politikája szentesítésének tartja George W. Bush amerikai elnök és nem lát okot a kormányzat bármely tagjának felelősségre vonására a háború előkészületei során vagy következményeinek kezelésekor elkövetett hibákért - írja a The Washington Post.

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?