szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy Seattle-ben élő volt kelet-európai kém és felesége be akarja perelni a CIA-t ígéretszegés miatt. A házaspár azt állítja, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség ígéretével ellentétben nem akarja számukra biztosítani a kémtevékenységükért cserébe ajánlott életjáradékot.

A kémkörökben John és Jane Doe néven ismert házaspár szerint az igazság ellenében a Bush-kormányzat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a CIA-t védi.
A házaspár ügyében illetékes San Franciscó-i bíróság - a kormány javaslata ellenében - úgy döntött: Doe-éknak joguk van információkat kapnia a CIA-tól, hogy megindíthassák a pert.

A testület indoklása szerint néhány, nemrégiben elfogadott jogszabály lehetővé teszi olyan ügyek bírósági tárgyalását is, amelyek nemzetbiztonsági kérdéseket érintenek. Ezekben az esetekben csak akkor lehet eltekinteni a pertől, ha a kormányzat bizonyítani tudja, hogy a meghallgatáson elhangzó információk kiszivárgása valós veszélyt jelent az amerikai nemzet biztonságára.

A házaspár férfitagja a hidegháború utolsó éveiben magas rangú diplomataként tevékenykedett Kelet-Európában. Feleségével együtt el akarták hagyni hazájukat, ezért az amerikai hatóságokhoz fordultak segítségért. A CIA kémkedésre vette rá őket, cserébe biztonságos egyesült államokbeli otthont és életjáradékot ígért nekik.

Doe-ék új személyazonossággal végül 1987-ben Seattle-ben telepedtek le és évi 27 ezer dollár járadékot kaptak a CIA-től. A férfi azonban egy bankban álláshoz jutott, ahol a fizetése pár év alatt elérte az évi 27 ezer dollárt, ami után a CIA felfüggesztette a járadék fizetését. 1997-ben azonban John Doe elveszítette állását, a CIA viszont már nem volt hajlandó a korábbi járadékot ismét fizetni. A házaspár ezért fordult a bírósághoz.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Szovjet kémek Magyarországon

Bár részleteiben máig homály fedi a szovjet hírszerzés második világháború alatti magyarországi tevékenységét, történészek egyre többet sejtenek az itteni kémek és segítőik működéséről. Egyik feltételezett vezetőjüket éppen hatvan éve tartóztatták le - maguk a szovjetek - Budapesten.

MTI Világ

Atomkémeket vettek őrizetbe Iránban

Az iráni hatóságok tíznél több személyt vettek őrizetbe idén azzal a váddal, hogy a közép-keleti ország atomprogramja után kémkedtek Izrael és az Egyesült Államok megbízásából.

Beragadt 365-re a forint

Beragadt 365-re a forint

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt