szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elutasította kedden egy 61 éves, két nő meggyilkolásában bűnösnek bizonyult és ezért halálra ítélt férfi kegyelmi kérvényét Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, így három év után az első halálos ítéletet hajtják végre a legnépesebb amerikai szövetségi államban.

Donald Beardslee 1981-ben hajtotta végre a kettős emberölést egy drogügyletben támadt vita miatt. A férfit "kegyetlen és érzéktelen gyilkosnak" tartja a kaliforniai közvélemény. A kegyelmi kérvény elutasítását az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága is helyben hagyta, így az elítéltet a San Francisco melletti San Quentin börtönben helyi idő szerint szerdán éjfél után egy perccel (közép-európai idő szerint 9 óra 1 perckor) méreginjekcióval örökre elaltatják.

Beardslee ügyvédje azt hozta fel védence életének a megmentése érdekében, hogy a férfi egy korábbi agykárosodása miatt pszichés beteg, és amikor rádöbbent, hogy két cinkostársnője a kábítószer forgalmazásakor 185 dollárral becsapta őt, dührohamában lelőtte a 19 éves Stacey Benjamint, majd elvágta a 23 esztendős Patty Geddling torkát. Beardslee 1969-ben is meggyilkolt egy fiatal nőt, de később szabadult büntetéséből. Az 1981-ben végrehajtott kettős gyilkosságért három évvel később rótták ki rá a legsúlyosabb ítéletet. 

Az egykori testépítő bajnok és filmsztár, Schwarzenegger ötoldalas indoklásában részletezte a három bűncselekmény brutalitását, és nem fogadta el, hogy az amerikai légierő volt tagját betegsége befolyásolta tettei elkövetésében. Schwarzenegger kaliforniai kormányzóságának második havában már elutasított egy kegyelmi kérvényt, de akkor a szövetségi legfelsőbb bíróság felfüggesztette a halálos ítélet végrehajtását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Vidnyánszky Attila koronavírusos

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben