szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre (LÜ) az Ausztráliában élő, magyar származású, feltételezett háborús bűnös ügyében a Külügyminisztérium megkeresése - mondta a LÜ szóvivője szerdán. Charles Zentai ügyében az ausztrál szövetségi rendőrsség is vizsgálódik.

"A megkeresés kedden érkezett meg és a mai napon hozzáfogott a Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya az iratok áttanulmányozásához" - tette hozzá Borbély Zoltán. Az ügyészek azt fogják vizsgálni, hogy a már megküldött, illetve az ezután beszerzett iratok alapján fennáll-e a kiadatási eljárás megindításának lehetősége.
 
Miután az ügyet kezdeményező Simon Wiesenthal Központ szerint egy jelenleg ausztrál állampolgárságú személy követett el háborús bűncselekményeket a II. világháborúban Magyarországon, ezért, amennyiben a törvényes feltételek fennállnak, a magyar hatóságoknak kell kérniük Ausztráliától a kiadatást.

A Külügyminisztérium honlapján olvasható, hogy tavaly december óta folytatnak előzetes vizsgálatot a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ által jelzett, feltételezett magyar náci bűnös ügyében. A háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet által megküldött adatok alapján a Külügyminisztérium olyan történészi szakvéleményeket kapott, amelyek indokolttá tehetik az igazságügyi eljárás megindítását. Ezért a Külügyminisztérium az ügyet illetékességből az ügyészi szervekhez tette át.

A Simon Wiesenthal Központ ugyancsak december elején jelezte, hogy igazgatója, Efraim Zuroff az ügy kapcsán Budapesten kíván megbeszéléseket folytatni, várhatóan február elején. A Wiesenthal Központ felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy a megtalált magyar náci bűnös ügyét gyorsított ütemben vizsgálják ki.

A Simon Wiesenthal Központ nácivadászai azzal gyanúsítják a férfit, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába.

Az ausztráliai Perthben élő 86 éves Charles Zentai a napokban tett nyilatkozataiban tagadta a háborús bűntettek vádját, és kész hazatérni, hogy tisztázza magát. Chris Ellison ausztrál igazságügy-miniszter hivatala közölte: folyik a szövetségi rendőrség vizsgálata a Zentai elleni vádakról.

Magyarországon 2004 júliusában az adatvédelmi biztos aggályai miatt felfüggesztették a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indított Utolsó esély akciót. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ akkor azt közölte: ennek ellenére eltökélt szándéka, hogy folytassa az akciót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Magyar háborús bűnösre bukkantak Ausztráliában

Magyar háborús bűnöst talált a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ. Az Ausztráliában élő Charles Zentai katonatisztként 1944 novemberében állítólag részt vett egy zsidó fiatalember megölésében. Zentai tagadja a vádakat, s kész Magyarországra jönni.

MTI/hvg.hu Itthon

Zentai tagadja háborús bűneit és kész hazatérni

Tagadja háborús bűneit, és kész hazatérni önmaga védelmében az ausztráliai Perthben élő Charles Zentai. A 86 éves Zentai nyomára az "Utolsó esély" akció keretébenbukkantak a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ nácivadászai.

MTI Világ

Bizonyítékok a feltételezett magyar háborús bűnös ellen?

Karsai László történész szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze 1947-ig a magyar háborús bűnös ellen. Ez alapján indokolt lenne a ma Ausztráliában élő Charles Zentai őrizetbe vétele; a magyarországi holokauszt ismert kutatója szerint. Karsai szerint nem a Wiesenthal-központ akadt Zentai nyomára, hanem az egykori áldozat édesapja.

Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Már le is töltheti telefonjára az iPhone 12 háttérképeit

Már le is töltheti telefonjára az iPhone 12 háttérképeit

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója