szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztria továbbra sem szándékozik megnyitni munkaerőpiacát a cseh állampolgárok előtt, de kész arra, hogy javítsa a határ menti övezetben ingázók helyzetét - közölte az oszták kancellár.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár csütörtökön Prágában azt követően nyilatkozott, hogy tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, Stanislav Gross cseh kormányfővel. Schüssel, akinek személyében 12 év után először tett hivatalos látogatást Csehországban egy osztrák kancellár, egyúttal jelezte: Bécs kedvezően fogadná, ha Prága valamiféle gesztust tenne a II. világháború után üldözött csehországi német kisebbség irányában.

"Ausztriában egyre nő a munkanélküliség, s ez nem teszi lehetővé a nyitást" - magyarázta kormánya álláspontját a kancellár. Leszögezte: meggyőződése, hogy az élvonalbeli cseh szakemberek Ausztriába csábítása helyett jobb, ha az osztrákok beruházásokat eszközölnek Csehországban, és az új uniós országokban aktívan ösztönzik a munkahelyteremtést.

Gross elmondta, hogy Prága és Bécs rövidesen egy megállapodást írnak alá, amely jelentősen megkönnyíti a határ mentén ingázók helyzetét. Jelenleg több ezer cseh állampolgár dolgozik a szomszédos osztrák határvidéken, de az átjárás igen bonyolult. Prága azt szeretné, ha az osztrákokkal is úgy tudná rendezni a helyzetet, mint a németekkel, ahol ez már évek óta nem okoz semmiféle gondot. Mindezek ellenére mindkét fél jónak, sőt egyre javulónak minősítette a cseh-osztrák kapcsolatokat. "Ezt a múlt vitás kérdéseinek - mint a temelíni atomerőmű, vagy a Benes-dekrétumok - sem szabad befolyásolniuk. Most előre kell tekinteni" - szögezte le a cseh miniszterelnök.

"Ausztria kedvezően fogadná, ha Csehország a II. világháború befejezésének közelgő 60. évfordulója alkalmával megtalálná a módját annak, hogyan tegyen egy megbékélési gesztust a német kisebbség iránt" - mondta Schüssel. Kijelentését Gross nem kommentálta. Nemrégiben a prágai sajtó azt írta, hogy a kérdésben a cseh politikai vezetés köreiben nincs összhang.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Munkanélküliségi rekord Ausztriában

Hatvan év óta tavaly volt a legmagasabb a munkanélküliek száma Ausztriában - állapítható meg azokból az adatokból, amelyeket pénteken ismertetett a Der Standard című osztrák napilap a munkaerő-piaci helyzet alakulásáról.

MTI Karrier

Feltűnően sokat betegeskednek a csehek

Csehországban a munkaviszonyban lévő alkalmazottak évente átlagosan 30 és fél napon át vannak betegállományban. Az Európai Unió országaiban ezen a téren a csehek vezetik a listát - derül ki abból az elemzésből, amelyet a cseh statisztikai hivatal hozott nyilvánosságra.

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján