szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dán katonák ellen emeltek vádat iraki hadifoglyok bántalmazása miatt pénteken Koppenhágában.

Annemette Hommel tartalékos századosnőt és négy katonai rendészt az ügyészség azzal vádol, hogy megszégyenítően bántak foglyokkal egy Bászra környéki katonai táborban, tavaly három különböző esetben.

Kutyának, disznónak nevezve gyalázták őket, megtagadták tőlük a vizet és ennivalót, és kényelmetlen helyzetben térdre kényszerítették őket kihallgatás közben. A vádlottak egy évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők a kihallgatás szabályainak megsértése miatt - közölte a dán katonai ügyészség.

Hommelt tavaly júliusban, a szolgálati ideje lejárta előtt hazaküldték, miután katonatársai bepanaszolták a módszereit. Ő tagadja a bűnösségét.

Dánia ötszáz katonát állomásoztat Dél-Irakban, Bászra környékén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kínzásokat tárt fel a Pentagon hírszerzése

Újabb, Irakban, Afganisztánban és a kubai Guantánamón fogva tartottak ellen elkövetett nagyszámú visszaélést írnak le washingtoni hírszerzési jelentések, amelyeket a legnagyobb amerikai emberjogi szervezet, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) szerzett meg és tett közzé.

MTI Világ

Amerikai katonaorvosok részt vettek a kínzásokban?

Az amerikai hadsereg orvosai megsértették a hadifoglyok kínzását tiltó Genfi Konvenciót azzal, hogy segítettek a titokszolgálat tisztjeiknek a vallatások kitervelésében, sőt, talán részt is vettek kínzásokban - állítja a New England Journal of Medicine.

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

Roham az influenzaoltásért: „Az elején még csak a fiatalokat kellett elutasítanom, most már a krónikus betegeket is”

Roham az influenzaoltásért: „Az elején még csak a fiatalokat kellett elutasítanom, most már a krónikus betegeket is”

A Google helyett saját keresőt készíthet az Apple, de nem jókedvében

A Google helyett saját keresőt készíthet az Apple, de nem jókedvében