szerző:
MTI

Kiújult a kegyes halálról folytatott vita Hollandiában, miután egy tanulmányból kiderült, hogy az elmúlt hét évben az orvosok legalább 22 esetben éltek az eutanázia lehetőségével súlyos rendellenességekkel világra jött újszülötteknél, jóllehet a törvény erre nem ad lehetőséget.

Hollandiában nagyon jelentős tábora van az eutanázia támogatóinak: az országban négy évvel ezelőtt törvényesítették is a halálba segítést olyan betegek esetében, akiket elviselhetetlen és gyógyíthatatlan szenvedés kínoz, és maguk kérik azt. A jogszabály azonban nem vonatkozik azokra a személyekre, akik nem tudják tudatosan maguk kérni szenvedéseik megszüntetését, így - a kómában lévők és a súlyosan értelmi fogyatékosok mellett - a csecsemőkre sem.

A legnevesebb holland orvosi lapban, a Tijdschrift voor Geneeskundében most megjelent írás szerint ennek ellenére 1997 óta 22 csecsemőn végrehajtották az eutanáziát, és ennek nem lett jogi következménye. Valamennyi újszülött gyógyíthatatlan nagybeteg volt, agyműködésük mellett emésztő-, illetve kiválasztó rendszerük is súlyosan károsodott. Holland sajtóértesülések szerint a jogi fórumokhoz került ügyeknél az ügyészek azért döntöttek az eljárás megindítása ellen, mert valamennyi esetben bizonyított volt a gyógyíthatatlanság, az elviselhetetlen szenvedés és az alapos orvosi konzultáció.

Fogalmi zavarok

Világszerte megoszlanak a vélemények arról, hogy az eutanáziát jó halálként, kegyes halálként, könyörületes halálként vagy méltó halálként kell-e meghatározni. Filozófusok, nyelvészek, orvosok, etológusok, szociológusok, papok, politikusok törik a fejüket azon, hogyan lehetne legtalálóbban nevén nevezni. Fizikailag viszont egyszerű az eset: egy piciny szúrás vagy egy tabletta, amely pillanatok alatt elernyeszti a szenvedő izmait, köztük a szívizomzatot is.

Az önmaguktól az eutanáziát kérni képtelenekre vonatkozóan is készültek már szabálytervezetek az országban, de ezek még nem kerültek a jóváhagyás fázisába, annál is inkább, mert a jelenleg kormányon lévő kereszténydemokrata párt ellenzi a halálba segítést. Az elképzelés az lenne, hogy az ő esetükben akkor lehet ehhez a végső megoldáshoz folyamodni, ha több orvoscsoport egymástól függetlenül erősíti meg a fájdalom elviselhetetlenségét, az állapotjavulás lehetetlenségét, és a közvetlen hozzátartozók is így látják jónak.

A most közölt tanulmány szerzője, Eduard Verhagen egy interjúban megemlítette, azt tartja elfogadhatatlannak, hogy az esetek nagy részét nem jelentik a hatóságoknak. Korábbi kutatások szerint a gyermek-eutanáziák száma évente 10-20-ra rúghat Hollandiában.

Jóllehet az ország lakóinak nagy része felmérések szerint egyetért az eutanázia mint végső módszer alkalmazhatóságával a szigorúan szabályozott esetekben, számos politikai és társadalmi erő továbbra is keményen ellenzi azt minden esetben. Ezek között első helyen említendő a katolikus egyház, amelynek feje, II. János Pál pápa éppen a hét végén figyelmeztette a természetes halál méltóságának fontosságára és tiszteletben tartására Hollandia új szentszéki nagykövetét.

A kegyes halál legelszántabb holland támogatói viszont egy ideje már azt feszegetik, hogy ne csak testi, hanem lelki szenvedés is minősülhessen elviselhetetlennek, és akiket ilyen kínoz, úgyszintén kérhessék életük gyors és fájdalommentes kioltását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Ismét napirenden az eutanázia kérdése Franciaországban

Autóbalesetben mozgásképtelenné vált, gyógyíthatatlan fiát próbálta megölni egy francia anya, akit a sikertelen kísérlet után őrizetbe vett a rendőrség. Az eset nyomán Franciaországban ismét napirendre kerül a kegyes halál jogi megítélésének megoldatlan kérdése.

Itthon

Visszakerülhet az eutanázia ügye az Alkotmánybíróság elé

Az ombudsmani hivatal vizsgálatot indított a betegjogok érvényesülése ügyében, s ennek eredményeként az eutanázia kérdése akár visszakerülhet az Alkotmánybíróság elé - jelentette be Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. Az Alkotmánybíróság tegnap elutasította az eutanáziáról szóló - Takács és Kmetty Ildikó által benyújtott - beadványt.

Itthon

Eutanázia: az AB szerint alkotmányos a hatályos szabályozás

Nem alkotmányellenes a gyógyíthatatlan betegek tekintetében az orvosi ellátás visszautasításának hatályos jogi szabályozása, az Országgyűlésnek pedig nincs törvényalkotási kötelezettsége az eutanáziával kapcsolatban - tartalmazza az Alkotmánybíróság (AB) hétfőn nyilvánosan kihirdetett határozata. A döntésről különbözőképpen vélekednek szakértők, jogvédő szervezetek, politikusok és az egyházak képviselői.

Itthon

Bevált az eutanázia Belgiumban

Most közzétett jelentések szerint két év alatt 400 eutanázia-esetet jegyeztek fel Belgiumban, ahol engedélyezik a kegyes halált.

A Wikipédia társalapítója megerősítette: le akarják nyomni a Facebookot

A Wikipédia társalapítója megerősítette: le akarják nyomni a Facebookot

Disznó sorolt be a belső sávba a Rákóczi úton Budapesten

Disznó sorolt be a belső sávba a Rákóczi úton Budapesten

Lázár János virágot vitt Horthy sírjára

Lázár János virágot vitt Horthy sírjára

Az MSZP úgy tudja, hogy egyre több cég akarja alkalmazni a rabszolgatörvényt

Az MSZP úgy tudja, hogy egyre több cég akarja alkalmazni a rabszolgatörvényt

Felesége miatt nem bukott meg Rogán Antal

Felesége miatt nem bukott meg Rogán Antal

A szegedi fiatalok ötöde külföldön képzeli el jövőjét

A szegedi fiatalok ötöde külföldön képzeli el jövőjét