Tetszett a cikk?

A Bush-kormányzat várhatóan megkettőzi az Oszama bin Laden nyomára vezető információért nyújtandó díjat – írta internetes kiadásban a Time amerikai hírmagazin.

Washington eredetileg 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének fejére. Az Egyesült Államok három éve próbálkozik elfogni a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények fő kezdeményezőjét, de kísérletei nem jártak sikerrel.

Kudarccal végződtek az amerikai egységeknek az afgán hegyekben, a pakisztáni határ közelében végrehajtott akciói. A legfrissebb hírszerzési információk szerint viszont bin Laden legalább húsz hónapja nem mutatkozott a térségben.

Mark Kirk republikánus honatya szerint lehetséges, hogy a terrorista vezér nem a hegyekben, hanem valamelyik pakisztáni nagyvárosban bujkál, ahol korábban az al-Kaida több alacsonyabb rangú vezetőjét is elfogták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Oszama bin Laden Pakisztánban bujkálhat

Valószínűleg nem Afganisztánban, hanem Pakisztánban bujkálnak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet olyan vezetői, mint Oszama bin Laden vagy helyettese, Ajman az-Zavahiri - közölte David Barno altábornagy, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka.

Világ

Amerika választ: Oszama beszól

A péntek este világszerte sugárzott videofelvétellel Oszama bin Laden jelezte, hogy életben van, nem mondott le terveiről, és az Egyesült Államoknak van mitől félnie. A hvg.hu washingtoni tudósítása szerint kétséges, hogy a terroristavezér fenyegetései befolyásolhatják a keddi elnökválasztási eredményeket.

Vélemények

Oszama már a spájzban volt

George Bush, az Egyesült Államok elnöke 2001. augusztus 7-én, kedden piros trikóban, fehér nadrágban golfozni indult texasi farmjáról - ahol éppen harmincnapos szabadságát töltötte - a szomszédos countryklubba. Ezenközben crawfordi dolgozószobája asztalán már 24 órája ott hevert a titkosszolgálatok kizárólag az elnök számára készített augusztus 6-ai napi jelentése (washingtoni zsargonban: PDB), amely ezúttal ezt a címet viselte: "Bin Laden eltökélt szándéka, hogy lesújtson az Egyesült Államokban." Ebből az elnök megtudhatta - vagy ha nem olvasta, a lényeget elmondta neki telefonon nemzetbiztonsági tanácsadója, Condoleezza Rice -, hogy Bin Laden több forrás szerint is terrortámadásra készül az Egyesült Államokban, hívei követni akarják a New York-i Világkereskedelmi Központban 1993-ban robbantó Ramzi Juszef példáját. Noha több merényletkísérletét időközben az amerikai hatóságok leleplezték, Bin Laden olyan ember - írja a PDB -, akinek nem szegi kedvét a kudarc. A kenyai és a tanzániai amerikai követség felrobbantását 1993-ban kezdte tervezgetni, 1997-ben több társát elkapták, 1998-ban mégis megcsinálta. Szervezetének, az al-Káidának pedig immár amerikai állampolgárok is tagjai - tartalmazza egyebek között a szigorúan titkos, másfél oldalas dokumentum.

Világ

Oszama bin Ladent döglött oroszlánként aposztrofálják

Nem képes terrorista műveleteket elrendelni közép-ázsiai búvóhelyéről Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, mert kénytelen minden figyelmét a rejtőzködésre fordítani. Viszont felbukkantak más vezetők, akik képesek a vezértől függetlenül is csoportokat irányítani.

Világ

Oszama bin Laden bosnyák állampolgár

Ráadásul tavaly Boszniában járt a világ legkeresettebb terroristája, Oszama bin Laden – állítja egy szarajevói lap. A Slobodna Bosna című hetilap pénteken megjelent száma azt írja, hogy az al-Kaida vezetője tavaly augusztusban hat testőrével együtt belépett az ország területére a szarajevói repülőtéren.