szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Belgium holland nyelvet beszélő országrészében, Flandriában jövő év januárjától a szociális bérlakáshoz jutás előfeltétele lesz a holland nyelv legalább alapfokú ismerete - közölte a flamand kormány lakásügyi minisztere, Marino Keulen.

A miniszter flamand képviselők kérdésére válaszolva egy parlamenti bizottság előtt kedden elmondta: az érintetteknek két évük lesz arra, hogy nyelvtanfolyamon elsajátítsák a holland nyelv alapjait, amiről vizsgán kell számot adniuk. A számukra kiutalt lakásba ugyan már a nyelvvizsga előtt beköltözhetnek, de csak kétéves, ideiglenes szerződést kötnek velük az illetékes hatóságok. Ennek véglegesítéséhez nemcsak a nyelvtudást kell bizonyítaniuk, de azt is ellenőrizni fogják, hogy rendesen fizetik-e a lakbért, illetve betartják-e az együttélés szabályait.

A várható tiltakozásokat leszerelendő Keulen közölte, hogy az új szabályozás nem visszamenőleges hatályú, azaz azokra nem vonatkozik, akik már kaptak szociális bérlakást. A nyelvtudást nem fogják ellenőrizni azoknál sem, akik munkahellyel rendelkeznek: náluk feltételezik, hogy legkésőbb munkájuk során elsajátítják a szükséges alapokat. Keulen megígérte, hogy objektív kritériumok alapján fognak dolgozni, s nem veszik figyelembe az illető származását, illetve
bőrszínét.

Ennek ellenére megfigyelők bizonyosra veszik, hogy az új rendelkezés összefüggésben van a szélsőjobboldali Vlaams Belang flandriai előretörésével. E párt elődje, a Vlaams Blok évtizedeken át heves kampányt folytatott a bevándorlók ellen. Egy időben  a párt odáig ment, hogy minden, a harmadik világból érkezett bevándorló egyszerű hazatoloncolásának gondolatát is fölvetette, s szólamai nem maradtak hatástalanok. Mivel pedig a flamand szélsőjobb pártja a közvélemény-kutatások szerint mára Flandria  legerősebb pártja lett, a többi politikai erő a jelek szerint megpróbálja kifogni a szelet a vitorláiból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karrier

Hátrányban vagyunk: nyelvtudás nálunk és az EU-ban

Magyarország uniós csatlakozásával a munkavállalási esélyeket az eddigieknél is jobban meghatározza majd a nyelvtudás, e téren azonban a magyar lakosság jelentős lemaradásban van a tagállamokban élőkhöz képest.

Gazdaság

Hitelprogram bérlakás-építésre

Bérlakás-fejlesztési hitelprogramot indítana a kormány augusztusban. Az Európa-terv keretében összesen 200 milliárd forint hitelt nyújtanának az MFB és a kereskedelmi bankok bérlakásépítésre és használt lakások megvásárlására – tudta meg a Világgazdaság.