szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétnapos ostromzár után hét iszlám gerillát öltek meg orosz terrorellenes rendőrök csütörtökön egy nalcsiki házrohamban, míg saját soraikban két sérültről adtak számot.

Az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföld fővárosában lévő négyemeletes lakóház rohamában életét vesztette a Jarmúk iszlám szélsőséges közösség vezére, Muszlim Atajev is. Rendőrberkekben azt mondták, hogy három férfi és négy nő holttestére bukkantak. 

Mintegy háromszáz rendőr még kedden fogta gyűrűbe az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföld fővárosában lévő négyemeletes lakóházat, amelynek egy harmadik emeleti és egy földszinti lakásában a Jarmuk iszlám szélsőséges csoport nyolc gerillája barikádozta el magát. Az orosz terrorellenes és helyi gyorsan bevethető egységek csütörtök reggel indultak rohamra, miután a tárgyalások kudarcba fulladtak. Az ostrom során gránátvetőkkel is lőtték a házat. A gerillák géppisztollyal viszonozták a tüzet, és kézigránáttal megsebesítették a különleges egységek két tagját orosz hírügynökségek szerint.

A harmadik emeleti lakásban kigyulladt tűz átterjedt a szomszédos lakásokra is. A lövedékek szétzúzták a lakásokat. Az egyik nő célzott lövéseket adott le a rendőrökre. Ezek később a ház belsejében hét gerilla, köztük több nő holttestére bukkantak az Interfax szerint. A megölt gerillák között volt a Jarmuk vezére, Muszlim Atajev, a felesége és az orvlövésznő is - közölte a kabard- és balkárföldi rendőrség. Korábbi jelentések szerint egy gyerek is volt a gerillákkal, de az ő halálát nem erősítették meg.

A Jarmuk a KAVKAZCENTER csecsen szeparatista webhely útján azt közölte, hogy a különleges egységek öt tagja halt meg és tíz megsebesült; két rendőr életét állítólag a bejáratnál elhelyezett bombák robbanása oltotta ki. A Jarmuk vállalta magára a kábítószer ellenes rendőrségi nalcsiki részlege ellen december közepén végrehajtott támadást, amelynek során négy rendőrt megöltek, s kétszáz géppisztolyt és pisztolyt zsákmányoltak. Terrorellenes rendőrök e hónap közepén a szintén észak-kaukázusi, Csecsenfölddel szomszédos Dagesztánban ostromoltak meg két házat iszlám gerillák üldözése során. Egy orosz biztonsági főnök szerint a dagesztáni fővárosban, Mahacskalában megölték Raszul Makasaripovot, a rettegett Dzsennet csoport vezérét is, de az
érintett ezt cáfolta egy csecsen szeparatista honlapon.

Egy orosz biztonsági főnök azt mondta, hogy a dagesztáni fővárosban, Mahacskalában megölték Raszul Makasaripovot, a rettegett Dzsennet csoport vezérét is, de az érintett ezt cáfolta a KAVKAZCENTER honlapon.

A muszlim gerillák mindinkább kiterjesztették akcióikat Csecsenföld zömmel muszlim szomszédságára az évtizedes háború fejleményeként. A múlt szeptemberi véres beszlani terrorakció után az orosz erők fokozták hadjáratukat ellenük, nemzetközi terrorhálózatokhoz való kötődésekkel vádolva őket.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Iszlamista gerillák orosz ostromgyűrűben Nalcsikban

Több száz rendőr és a különleges belügyi erők tagjai tartanak ostromgyűrűben kedd este óta a dél-oroszországi Nalcsikban egy lakóházat, amelynek egyik lakásában feltehetően a Jarmuk iszlám szélsőséges közösség három tagja tartózkodik.