szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Antiszemitának bélyegezte a brit Konzervatív Párt elnöke a kormányzó Munkáspárt egyik tervezett választási kampányposzterét, amely repülő disznóként ábrázolja a toryk miniszterelnök- és pénzügyminiszter-jelöltjét is.

Mind Michael Howardról, a konzervatívok vezéréről, mind pénzügyminiszter-jelöltjéről, Oliver Letwinről köztudott,hogy vallását gyakorló zsidó. Mindketten kelet-európai emigránsok leszármazottai; Letwin felmenői Litvániából érkeztek, Howard szülei pedig Erdélyből menekültek Nagy-Britanniába a holokauszt elől. A konzervatív miniszterelnök-jelölt édesapja magyar volt, Hecht Bernátnak hívták.

A kifogásolt Labour-plakáton Howard és Letwin szárnyas disznóként látható, egyenes utalásként a lehetetlen, avagy nevetséges dolgokat jelölő "majd ha a disznók repülni fognak" (when pigs might fly) angol kifejezésre. A plakátnak a szárnyas disznóként ábrázolt két politikus képe közé tördelt szövege szerint a toryk összeadása majd akkor jön ki (amikor a disznók szárnyra kapnak).

A konzervatív ellenzék a máris folyó kampányban számszerű adatokkal igyekszik cáfolni a munkáspárti kormány kedvező statisztikáit egyebek mellett a bűnözés és a bevándorlás kérdésében. Liam Fox, a Konzervatív Párt elnöke szombaton közleményben követelte a választási plakát visszavonását, és azt, hogy a Labour kérjen elnézést a két politikustól.

A Munkáspárt ugyanakkor közölte, hogy a poszter "nem antiszemita, hanem antitory". A brit sajtóban megszólaltatott szakértők némelyike mindazonáltal rámutatott, hogy az antiszemita propagandának már a középkorban bevett fogása volt zsidók és a zsidó vallás által közismerten tiltott éteknek minősített sertés együttes képi ábrázolása.

A brit kormány még nem közölte, hogy mikorra írja ki a parlamenti választásokat, de a sajtóban tényként kezelt értesülés szerint az eldöntött időpont május 5.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!