szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány adatai szerint hétfőn több mint 2100-zal nőtt a decemberi földrengés és szökőár áldozatainak száma.

Az egészségügyi minisztérium és a nemzeti katasztrófa-elhárítási koordinációs bizottság azután módosította az adatokat, hogy újabb holtestekre találtak.

Az igazságügyi minisztérium újabb adatai szerint a katasztrófának a Szumátra szigetén lévő Aceh tartományban 105 034 halálos áldozata volt. Százhuszonnyolcan a sziget más részeiben haltak meg. Acehben összesen 127 749 személyt, a sziget más részeiben 25-öt nyilvánítottak eltűntnek.

Az indonéz hatóságok feltételezik, hogy az eltűnt személyek szintén meghaltak, de legalább egy évet várnak, amíg hivatalosan is felveszik őket a halálos áldozatok listájára. Felhívták a figyelmet az áldozatok összeszámlálásának a nehézségeire is, hozzátéve, hogy várhatóan soha sem tudják az áldozatok végleges számát megállapítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A cunami agyonhallgatott áldozatai

Számuk több százezerre tehető, de hivatalosan sokan nem is léteznek: a Mianmarból - Burmából - érkezett olcsó vendégmunkások, akik Thaiföldön építkezéseken, halászhajókon vagy takarítóként dolgoztak az országnak szökőár pusztította délnyugati partvidékén is.

hvg.hu Világ

Politikusok, akiket elsodort a cunami

Csomagolhat a thaiföldi magyar nagykövet, amiért a katasztrófa után nem tért vissza állomáshelyére, sőt emiatt főnökeit is felelősségre vonhatják. De nemcsak Magyarországon fáztak rá a cunamira lassan reagáló politikusok, diplomaták. Svédországban a külügyminiszter lemondását követelték, Washingtonban a kezdetben felajánlott segély összege okozott kellemetlenséget.

Panoráma Tech

A karácsonyi szökőár véglegesen megváltoztatta a Föld látképét

Véglegesen megváltoztatta a tájképet az Indonézia partjai előtt mért epicentrumtól számított 1500 kilométeres körzetben az a tengerrengés, amely a múlt hónapban az Indiai-óceánon előidézte a pusztító erejű szökőárat – jelentették be szerdán holland kutatók.

MTI Világ

A szökőár áldozatainak száma meghaladja a 280 ezret

A december 26-ai dél-ázsiai földrengés és szökőár ismertté vált halálos és eltűnt áldozatainak száma meghaladja a 280 ezret, miután az indonéz egészségügyi minisztérium kedden bejelentette, hogy a legfrissebb adatok szerint az ország vesztesége több mint 228 ezer halott, illetve eltűnt.