szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Menesztette a kormányt Gianendra nepáli király, egyúttal közölte, hogy három évre saját kezébe veszi a végrehajtó hatalmat.

A király az állami televízióban jelentette be, hogy megszüntette a Ser Bahadur Deuba kormányfő megbízatását, és szükségállapotot rendelt el az országban. A kormány menesztését Gianendra azzal indokolta, hogy a Deuba-kabinet képtelennek bizonyult az esedékes parlamenti választások megrendezésére, és nem tudta megszilárdítani a maoista felkelők támadásai miatt ingataggá vált belbiztonsági helyzetet.

"Új kormány alakul a vezetésem alatt, amely helyreállítja a békét és a hatékony demokráciát ebben az országban a következő három év alatt" - jelentette ki a király, hangsúlyozva, hogy a korona kötelessége a nemzet szuverenitásának védelme.

Gianendra tagadta, hogy puccsot hajtott volna végre. A jelek azonban erre utalnak: a bejelentéssel egy időben katonák vették körül Ser Bahadur Deuba miniszterelnök házát, és egyes médiajelentések szerint más kormánypárti politikusok is házi őrizet alá kerültek. Katmandu utcáin harckocsik járőröznek, a kormányzati és pénzügyi központok védelmét megerősítették, a városi telefonvonalak pedig nem működnek.

A király - aki államfőként egyben a fegyveres erők parancsnoka is - hangsúlyozta: a belbiztonsági erők nagyobb hatáskört kapnak a belső rend megteremtésére, ugyanakkor ígéretet tett, hogy „az egyéni szabadságjogokat továbbra is tiszteletben tartják”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

NEPÁLI ZAVARGÁSOK

Maoista gerillák múlt szerdán elzárták a külvilágtól a másfél millió lakosú nepáli fővárost, Katmandut.

Világ

Újra van miniszterelnöke Nepálnak

Kormányalakításra kapott megbízást a nepáli királytól szerdán Ser Bahadur Deuba egykori kormányfő, így három hét után újra lesz miniszterelnöke a himalájai országnak.

Hét nap

NEPÁLI VÉRFÜRDŐ

A nyolcéves polgárháború egyik legvéresebb akciójára került sor múlt vasárnap Nepálban, ahol több összecsapásban...