szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Anyasági per indult szerdán egy Srí Lanka-i bíróságon egy cunami-túlélő kisgyermek ügyében, miután csodás életben maradását követően kilenc nő jelentkezett a hatóságoknál a "81-es gyermek" anyjaként.

A hároméves kisfiú azért kapta a fenti jelzőt, mivel ő volt a 81. sérült, akit a december 26-i szökőár pusztítása után a kalmunai kórházba szállítottak. Kilenc órával a tragédia bekövetkezte után találtak rá a mentőalakulatok törmelékek és emberi tetemek között.

A gyermek azóta felépült, és már kikerült az egészségügyi intézményből, ám végső elhelyezésének jogi akadálya van, mivel kilenc nő jelentkezett érte a kórházban anyjaként.

A szerdai bírósági eljárás azt követően indult, hogy a kilenc jelentkező közül az egyik jogi útra terelte a vitát. Az ügy bíróság elé került, és a bíró vélhetően DNS-vizsgálatot fog elrendeni a megnyugtató megoldás érdekében.

A felperes és férje motoron érkezett a szerdai meghallgatásra, előtte pedig egy hindu templomban imádkoztak fiuk visszanyeréséért. Mint mondták, ha a taláros testület nem nekik ítéli oda a gyermeket, mindketten öngyilkosságot követnek el. A bíróság  január 12-től a jogerős ítéletig átmenetileg rájuk bízta a gyermek gondozását. 

A "81-es gyermek" esete precedens értékű lehet Srí Lankán, hiszen a cunami - amellett, hogy 12 ezer gyerek életét követelte - sok gyermeket fosztott meg családjától, kitéve őket az örökbefogadási eljárások és esetleg a mostanihoz hasonló viták viszontagságainak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Politikusok, akiket elsodort a cunami

Csomagolhat a thaiföldi magyar nagykövet, amiért a katasztrófa után nem tért vissza állomáshelyére, sőt emiatt főnökeit is felelősségre vonhatják. De nemcsak Magyarországon fáztak rá a cunamira lassan reagáló politikusok, diplomaták. Svédországban a külügyminiszter lemondását követelték, Washingtonban a kezdetben felajánlott segély összege okozott kellemetlenséget.

MTI Világ

A cunami agyonhallgatott áldozatai

Számuk több százezerre tehető, de hivatalosan sokan nem is léteznek: a Mianmarból - Burmából - érkezett olcsó vendégmunkások, akik Thaiföldön építkezéseken, halászhajókon vagy takarítóként dolgoztak az országnak szökőár pusztította délnyugati partvidékén is.

MTI Világ

Bill Clinton lehet az ENSZ cunami-megbízottja

A volt amerikai elnököt szeretné kinevezni Kofi Annan ENSZ-főtitkár a délkelet-ázsiai szökőár utáni újjáépítés ügyében illetékes különleges megbízott posztjára - közölték kedden diplomáciai források.