szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezett bűnözés ügyében eljáró belgrádi különbíróság főügyésze veszi át belgrádi sajtóértesülések szerint a horgosi magyar család kiirtásának ügyét.

Az általában jól értesült belgrádi Beta hírügynökség péntek délután jelentette, hogy szombaton befejeződik a helyszínelés a meggyilkolt hattagú magyar család horgosi otthonaiban, s ezután átveszi az ügyet Jovan Prijic, a szervezett bűnözés ügyében (maffiaperekben) eljáró belgrádi különbíróság főügyésze, mivel felmerült a gyanú, hogy a család a szervezett bűnözés áldozata lett.

Az MTI nem tudta egyelőre ellenőrizni a Beta értesülésének helytállóságát. Elérhetetlen volt Snjezana Lekovic, a nyomozást irányító szabadkai kerületi törvényszék vizsgálóbírója, s nem tudott erről tájékoztatni Dragana Kajganic, a belügyminisztérium szóvivője sem, aki viszont azt megerősítette, hogy a szerb rendőrség kérte a magyar rendőrség segítségét, és már együttműködnek a bűntény felderítésében.

A különleges rendeltetésű bíróság valamivel több mint két évvel ezelőtt jött létre. Ezen a törvényszéken folyik a per számos rendkívül súlyos bűncselekmény, illetve múltbeli politikai bűntény feltételezett elkövetői ellen. Itt ítélkeznek egyebek mellett Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök, Ivan Stambolic néhai szerb elnök feltételezett gyilkosai, Vuk Draskovic jelenlegi külügyminiszter elleni két merényletkísérlet elkövetői, illetve a zimonyi klánként elhíresült bűnbanda felett is.

Csak találgatnak

A hatóságok továbbra is szűk marokkal adagolják az információt a sajtónak. Eddig jóformán csak azt tudni a szabadkai ügyészség közleményéből, hogy a két nagyszülőt leszúrták, a fiatal házaspárt és gyerekeit lelőtték. Snjezana Lekovic azt mondta korábban a távirati irodának: kizárható, hogy etnikai indítéka lett volna a bűnténynek.

A magyar család tragédiája továbbra is élénken foglalkoztatja a belgrádi médiát. A pénteki lapok jobbára a kiirtott család állítólagos kétes üzleti tevékenységéről írnak. A cikkek közös jellemzője, hogy hiányzik belőlük a hivatalos forrás megjelölése. A Vecernje Novosti szerint a 36 éves családfő rendőrségi dossziéja tele van különféle kétes ügyletekkel, a férfi alkohol- és embercsempészettel is foglalkozott. A Blic szerint a magyar rendőrség 1996 óta követte nyomon tevékenységét, amióta Szeged központjában felrobbant egyik barátjának gépkocsija.

Ártalmas lehet a pletyka

Egy ismert belgrádi magánnyomozó iroda vezetője, Slobodan Pajic arra figyelmeztetett pénteken, hogy minden találgatás, a feltételezett gyilkosokra való pletykaszintű utalás ártalmas lehet, különös tekintettel arra, hogy a bűntény egy "érzékeny", határ menti, vegyes lakosságú térségben történt, ahol a tragédia könnyen különféle manipulációk tárgyává válhat.

Szerinte "nem ildomos" a nyomozás lezárása előtt az áldozatok állítólagos kétes üzleti tevékenységével kapcsolatba hozni a tragédiát. Pajic az eddig nyilvánosságra hozott információkból egyértelműen arra következtet, hogy legalább két, de inkább több ember követte el a gyilkosságot, amelynek felderítéséhez mindenképpen szükség lenne szerinte a szerb és a magyar rendőrség szoros együttműködésére.

Kern Imre, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai képviselőcsoportjának elnöke üdvözölte pénteken, hogy a szerb és a magyar rendőrség együttműködik a bűntény tisztázásában. Emlékeztetett arra, hogy a két hatóság együttműködésének köszönhetően sikerült fényt deríteni a kilencvenes évek derekán a Magda Marinko és bűntársai által elkövetett bűntényekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nem etnikai indíttatású a horgosi mészárlás

Teljesen kizárható, hogy nemzeti indíttatásból irtották ki Horgoson a hattagú családot - közölte szerdán Sznjezsana Lekovics, a nyomozást vezető szabadkai kerületi törvényszék vizsgálóbírója.