szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szerb Köztársaság hatóságai pénteken, a boszniai háború vége óta először bejelentették, hogy tárgyalnak a hágai Nemzetközi Törvényszék által népirtással vádolt Radovan Karadzic családjával arról, hogy a háborús bűnös feladja magát.

"Rendszeres kapcsolatban állunk Karadziccsal és családjával" - mondta Darko Matiasevics boszniai szerb belügyminiszter, majd helyesbített: "Rendszeres kapcsolatban állunk Karadzic családjával". "Minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk, hogy eleget tegyünk kötelezettségeinknek, ám jobban szeretjük, ha a szökevények önként adják fel magukat" - tette hozzá.

Január végén a boszniai Szerb Köztársaság hat hónappal, azaz június végéig meghosszabbította azt az ajánlatát, amely szerint pénzügyi támogatást nyújt a Hága által vádoltak közül azoknak, akik önként feladják magukat.

A boszniai Szerb Köztársaságra - amely a Horvát-Muzulmán Föderációval együtt alkotja az 1992-95 között dúló háború utáni Boszniát - erős nemzetközi nyomás nehezedik azért, hogy teljes körűen együttműködjön a hágai törvényszékkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!