szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Német városokban körülbelül 25 ezer diák tüntetett csütörtökön az egyetemi tandíjak bevezetése ellen.

A német alkotmánybíróság a múlt héten hozott ítélete szerint a tartományok saját hatáskörben dönthetik el: szedjenek-e az egyetemeken az első diploma megszerzéséért is tandíjat. A berlini szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció ezt nem akarja, de Németországban a tanügy alapvetően tartományi hatáskörbe tartozik.

Lipcsében a rendőrség becslése szerint 8 ezer diák, Hamburgban 7 ezer, Berlinben 4 ezer, Mannheimben 3 ezer, Essenben pedig ezer diák tüntetett.

"A tanulás luxus - luxust mindenkinek" - volt olvasható az egyik berlini plakáton.

Cornelia Pieper, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) posztjáról távozó főtitkára úgy vélekedett, hogy a tandíj hozzájárul majd a képzés minőségének és a vonzerejének növeléséhez.

A választási körúton Schleswig-Holsteinben tartózkodó szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder az esélyegyenlőség követelményének betartására hívta fel a tartományok figyelmét. "Nem engedhető meg, hogy egy főorvos gyerekének még mindig több esélye legyen a továbbtanulásra, mint egy takarítónő gyerekének" – hangsúlyozta a szegény családból származó jogász végzettségű kancellár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!