szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilenc ember - négy férfi és öt nő - holttestére bukkantak japán rendőrök szombaton a szigetország két városában: a parkoló gépkocsikban talált személyek minden jel szerint csoportos öngyilkosságot követtek el.

Három férfit és három nőt - feltehetőleg huszonéveseket - találtak egy parkoló furgonban a Tokióhoz közeli Miura város egyik félreeső útján. A járműben négy faszenes melegítőkészülék és több doboz altató volt, az ablakokat belülről leszigetelték. Az ilyen melegítők szén-monoxidot termelnek, ami halálos méreg.

A középső Sizuoka prefektúra Higasi-Izu városában szintén egy parkoló autóban leltek egy férfi és két nő - harminc-negyvenévesek - holttestére. Ott is volt egy faszenes melegítő, s ugyancsak öngyilkosságra utaltak a leszigetelt ablakok. Egyelőre nem tudni, hogy az egymástól mintegy 80 kilométerre történt eseményeknek van-e közük egymáshoz.

Japánban nem ritkák a kollektív öngyilkosságok, s a bennük részt vevők sok esetben nem is ismerik egymást, az internet öngyilkos-honlapjain jönnek össze s határozzák el, hogy közösen vetnek véget életüknek. 2003-ban összesen 34-en, tavaly október óta pedig közel ötvenen végeztek így magukkal.

Japán a fejlett világ azon országai közé tartozik, ahol a legmagasabb az öngyilkosságok aránya, és - szemben a keresztény világgal - a vallás sem tiltja az élet eldobását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!